Op de koffie bij burgemeester Jaap Nawijn
Uitgegeven op 12-10-2012 om 15:14  |  link  |  bewaar  |  print

RNANNA PAULOWNA - Deze week had de redactie van deze website een koffie-afspraak met de kersverse burgemeester Jaap Nawijn. Henk-Jan Wittink ging er namens ons op af.

Omdat de negenentwintig door de bevolking gekozen wijze dames en heren vertegenwoordigd in de raad over de beslissingen en het te voeren beleid gaan binnen de nieuwe gemeente, vonden wij het wel een goed idee om iets meer over de achtergronden en afkomst van Jaap Nawijn te vragen. Het was voor ons immers ook de eerste echte kennismaking.


Jaap Nawijn voor de onlangs uitgegeven landkaart van de gemeente Hollands Kroon.

Jaap Nawijn is in 1952 geboren in Olst Overijssel. Hier was zijn vader burgemeester, je zou dus kunnen zeggen dat het burgermeesterschap hem met de paplepel ingegoten is. Jaap verhuisde in 1966 met zijn familie naar Zandvoort. Na de middelbare school volbracht Jaap zijn militaire dienst en werkte hij in het bankwezen.
Jaap bouwde een carrière op bij de Nederlandse Middenstands Spaarbank (NMS) en de ABN AMRO-bank. Zijn politieke loopbaan begon in 1988 toen Jaap voor de VVD, waar hij sinds 1975 lid van is, deel nam in de gemeenteraad van Heemstede.
Jaap heeft 14 jaar in deze gemeenteraad gezeten. Vanaf 1995 tot 2003 was Jaap lid van Provinciale Staten. In 2003 trok hij de stoute schoenen aan, solliciteerde en werd burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel. In 2007 werd hij burgemeester van de gemeente Heemskerk. Nu is hij dus alweer ruim een maand de eerste echte burgemeester van Hollands Kroon, de op twee na grootste gemeente van Nederland en één van de jongste gemeenten van ons land. Volgens Jaap Nawijn is het de op één na mooiste gemeente van Nederland, waarom? Jaap: 'Iedere burgemeester in het land vindt zijn of haar gemeente nu eenmaal de mooiste'.

Hoe kwam u ertoe om hier te solliciteren?
Jaap Nawijn: 'Ik zag de advertentie in de Staatscourant en in de diverse vakbladen staan. Omdat ik door mijn werk als statenlid al bekend was met de kop van Noord Holland en ik het gebied bijzonder aantrekkelijk vind, heb ik op de functie gesolliciteerd. Het gebied is groot en daardoor divers. De oude en nieuwe polders, het fraaie stukje West-Friesland met Kolhorn en Barsingerhorn en het verrassend glooiende Wieringen. Als je op Wieringen fiets lijkt het wel alsof je in Zuid-Limburg bent. Een bijzondere ervaring die ik heb mogen beleven tijdens de eerste kennismaking met de directie en management. Bovendien kan ik nu zeggen dat ik burgemeester ben van een gemeente met een eiland er in!'


Jaap Nawijn kijkt uit naar de ontmoetingen met de inwoners van zijn nieuwe gemeente.

Het viel de nieuwe burgemeester direct op dat de mensen hier open en hartelijk zijn. Binnenkort gaat Jaap Nawijn op tournee door de gemeente.
Onder het motto 'Wandelen met de burgemeester' gaat hij in alle kernen op stap met de inwoners. Op deze wijze wil hij zoveel mogelijk kennis maken met de bevolking, instellingen en verenigingen. Hij zal hier een lange periode voor moeten uittrekken. Uiteraard heeft hij inmiddels al een aantal mooie evenementen bezocht, de Floriade in Nieuwe Niedorp en het Corso in Winkel, de nationale folkloredagen in Den Oever en Stroe en vorig weekend nog de culturele uitmarkt in Wieringerwerf. Hij is dan ook bijzonder onder de indruk van de vele initiatieven die de mensen hier ondernemen. Ook de burgemeester moet in dit verband erkennen dat er stevig bezuinigd moet worden in Hollands Kroon. 'Vroeger kreeg niemand subsidie, nu verdwijnt dat deels of wellicht volledig. Als je echt iets wilt moet je er ook zorg voor kunnen dragen dat het betaald kan worden, dit door bijvoorbeeld contributies en fondsverwerving.'.


'Ik ben burgemeester van een gemeente met een eiland erin', aldus een trotse burgemeester.

Jaap is getrouwd met Huib. Huib zit niet in de politiek maar is naast zijn werk als directeur van bedrijfsvereniging VAZO in Amsterdam ook directielid van de 'CliniClowns' en sinds kort betrokken bij de stichting 'CareClowns', een organisatie die zich inzet voor geluksmomenten bij dementerende ouderen. Tot voor kort trachtte Jaap drie keer per week te sporten. Fitness, fietsen, hardlopen en daarna naar de sauna ter ontspanning, maar helaas is dat op het moment lastig te combineren met zijn drukke werkzaamheden. Op dit moment is de burgemeester zich aan het oriënteren in de gemeente om zich hier te vestigen.
Jaap: 'Dit valt nog niet mee. Er zijn zoveel mooie plekjes in Hollands Kroon. Belangrijk voor mij is dat je een plekje hebt waar je echt thuis kan komen'.. Hij is in ieder geval blij dat hij nu burgemeester is van een grote plattelandsgemeente. 'Ik heb altijd een paar laarzen achter in de auto liggen'. Tenslotte vroeg Henk-Jan aan het einde van de koffie-break nog naar een paar motto's van Jaap Nawijn. Hij noemde er meteen twee op: 'Praat met en niet over!' en 'Ja het kan, tenzij....'
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Te koop VW Up 1.0 bmp move up
€ 14.244,-

Wieringer historie:
Haven Den Oever met oude afslag - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...