Coalitie Hollands Kroon akkoord met bezuinigingen
Uitgegeven op 12-10-2012 om 11:26  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad van Hollands Kroon vergaderde lang over de begroting voor volgend jaar. Het ziet er naar uit, dat niet wordt getornd aan de forse bezuinigingen, die burgemeester en wethouders hebben voorgesteld, De beslissing valt over twee weken in de volgende raadsvergadering.

Verschillende burgers maakten aan het begin van de raadsvergadering gebruik van hun spreekrecht. Uiteraard ging het over de voorgenomen bezuinigingen. Mevrouw Buurlage (namens tien muziekverenigingen), Marlies Groot (directeur regio VVV) en Gea Burm (voorzitter gymnastiekvereniging DOS) hielden een warm pleidooi om hun organisaties te ontzien. Mannes Westra (directeur Kopgroep Bibliotheken) overhandigde burgemeester Jaap Nawijn 4400 handtekeningen om de subsidie te handhaven.
Vervolgens boog de raad zich over de begroting. Daarin worden drastische bezuinigingen aangekondigd. Onder meer subsidies aan de VVV, muziekverenigingen en het schoolzwemmen worden stopgezet, de bibliotheken gaan 120.000 minder ontvangen en de servicepunten worden gesloten. De oppositiepartijen trokken fel van leer tegen de voorstellen. Dorien Sijbenga (Progressief Wieringermeer): ,,Het vernigingsleven wordt weggesaneerd. Pim de Herder (PVL): ,,10% Stijging van de OZB is wederom een aanslag op de portemonnee van de burger. Johan Paul de Groot (CU): ,,Opheffen van de servicepunten is onaanvaardbaar. Rob Reavensteijn (LADA): ,,Het is onverantwoord om nu ja te zeggen tegen deze begroting. Piet Brijstens (Senioren Hollands Krioon): ,,Noodzakelijke bezuinigingen zijn eengevolg van nalatig beleid van het college.. Coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA steunen de plannen van het college wel. Ook Niels Busker (D66) sluit zich daarbij aan. ,,De inwoners van onze gemeente moeten zelf de handen uit de mouwen steken. We moeten denken in mogelijkheden.
Burgemeester Nawijn riep de raad op om met wijzigingsvoorstellen te komen, maar de raad kwam niet verder dan losse flodders. De coalitiepartijen willen in ieder geval de subsidie op muziekonderwijs door verenigingen ongemoeid laten. Johan Paul de Groot wil toeristenbelasting gaan heffen bij arbeidsmigranten. ,,Daarmee kunnen we een structurele bate van circa 1.000.000 genereren.'' Dorien Sijbenga deed de suggestie om de contributie van de bibliotheek te verhogen. Verschillende partijen willen stukjes grond van de gemeente, het zogenaamde snippergroen, gaan verkopen. Tot concrete voorstellen kwam het, ondanks herhaaldelijk aandringen van de burgemeester, niet. Die zullen er ongetwijfeld over twee weken, als de raad een besluit moet nemen over de begroting, wel zijn.

Uitslag van onze poll 'De bibliotheek gaat dicht':
Nee, dat is een ramp. De bieb moet blijven.
---------------39.15%
Dan komt de bibliobus weer terug en kun je gewoon lezen wat je maar wilt.
---4.98%
Maakt mij niets uit, ik kom er toch al nooit.
------18.86%
Helaas, het geld is op.
--3.02%
Bezuinig dan iets anders weg
-1.6%
En daarna.... het zwembad?
-----------32.38%
Aantal stemmen: 562
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Welke bestemming moet het voormalig Joods werkdorp in Slootdorp krijgen?
Museaal
Polenhotel
  
Occasions
Ford C-Max 1.6 TDCI Titanium incl afleverkosten
€ 9.795,-

Toyota Rav 4 2.0 i Executive inklusief afleverkosten
€ 10.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gezicht op de Parklaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...