Vermeende visstropers op IJsselmeer betrapt, vissers werken voor onderzoekinstituut IMARES
Uitgegeven op 12-10-2012 om 11:15  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - UPDATE: Vissermannen zijn wellicht onterecht aangehouden, zij verrichtten werkzaamheden voor onderzoek IMARES. Paling was volgens onze bron niet voor de handel bedoeld.

Eerste reactie IMARES:

Direkteur Martin Scholten:
"De schipper is uitvoerder van IMARES palingonderzoek, of dit binnen de vergunning past moeten we onderzoeken. Ook de vraag waarom de vergunning niet aan de inspecteurs is getoond, en waarom de inspecteurs niet bij ons hebben geverifieerd zoals gebruikelijk. Mocht het daadwerkelijk een fout van inspectie zijn dan volgt een schadeclaim. Enkele jaren geleden liet de politie zonder verificatie een onderzoeksveld met touwhennep van ons (Wageningen) in Lelystad rooien, in de veronderstelling de grootse wietplantage ooit te hebben ontdekt. Voor onderzoek een ramp met hele hoge kosten".


Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gisteren tijdens een reguliere controle gestuit op volgens hun illegale palingvissers. De inspecteurs zagen door hun verrekijker dat twee mannen vanaf een boot fuiken aan het legen waren op het IJsselmeer voor de kust van de Wieringermeer. In de maanden september tot en met november geldt een vangstverbod voor paling (aalverbod). Helaas voor de noest werkende ambtenaren betrof het hier een visserman die in opdracht van Imares bezig was met het vissen voor onderzoekdoeleinden. Volgens een familielid van de schipper is dit eigenlijk wel een grote blunder van de overheidsinstanties dat zij niet op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden. De vissermannen zijn donderdag volgens hem dan ook onterecht aangehouden door de politie.


De inspecteurs hebben de palingvissers tot de haven gevolgd en zagen de twee vissers wegrijden in een auto. Bij controle van de vissersboot bleek dat er in de boot 570 kilo nog levende paling verborgen lag. Deze levende paling is na overleg met de officier van justitie overboord gezet. De palingvissers zijn door de politie aangehouden toen zij donderdag ochtend vroeg aankwamen bij hun boot. Deze paling had juist door de vissers tijdens het spuien in de spuikom moeten worden uitgezet, dit was dus niet meer nodig!

Vissers mogen drie maanden per jaar geen paling vangen om de palingstand te beschermen. In die periode mogen de vissers wel op krabben vissen. De palingen in hun fuiken moeten zij dan direct teruggooien zodat deze zich kunnen voortplanten. De bewuste vissermannen uit Den Oever hebben donderdag wel een dag op het bureau gezeten. De boel moest worden uitgezocht. Uiteindelijk zijn de twee mannen pas 's avonds heengezonden.



(naschrift redactie; De ambtenaren van NVWA hadden woensdag aan de hand van de registratie van de kotter ook contact op kunnen nemen met schipper Bert Rotgans. Dit had veel ongemak en kosten kunnen voorkomen. Bovendien zwemt de paling die in de spuikom uitgezet moest worden nu weer vrolijk rond in het IJsselmeer en moet deze wellicht opnieuw gevangen worden voor het onderzoek. Donderdagavond hebben wij nog geprobeerd contact op te nemen met Martin Scholten om commentaar, helaas was de direkteur van IMARES niet bereikbaar. Wij bedanken Gerard de Haan voor de aanvullende informatie. Het oorspronkelijke bericht staat op www.politie.nl en is dus niet juist. De Politie vermeldt als bron de NVWA en schuift zo de verantwoording ook gedeeltelijk door..... )
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Algemeen nieuws: