Harmonie luistert jubileum op met daverend concert
Uitgegeven op 07-10-2012 om 11:03  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Koninklijke muziekvereniging Harmonie heeft haar 125 jarig jubileum in het Vikingschip luister bijgezet met een feestconcert. Het fanfareorkest speelde onder meer de première van het door Dirk Keijzer speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde 125 Years in Harmony.

Harmonie had flink uitgepakt voor haar jubileumconcert. Naast veel gastspelers versterkten een zangeres en accordeonist het orkest solistisch. Dat wierp zijn vruchten af, te meer omdat dirigent Jeroen Drenth eens te meer bewees zijn mannetje te staan. Kort voor het concert werd Harmonie opgeschrikt door een vervelend voorval. Een van de blazers werd onwel en moest per ambulance naar het ziekenhuis.
Voorzitter Henk ’t Hart kon een goed gevulde zaal verwelkomen, al waren er nog wel veel lege stoelen. Lady-speaker Harmke Heikens kondigde de nummers op de haar bekende wijze met kennis van zaken aan. Het orkest had gekozen voor twee thema’s: Voor de pauze vuur en na de pauze water.


Zelfs dirigent Jeroen Drenth paste even stilte bij de tango Adios Nonino met André Elders

Het vuur spatte voor de pauze inderdaad van het programma af met veel Argentijnse muziek. De opening was een paso doble, waarin Marijke Mast-Ott een solo speelde. De trompettiste, altijd nerveus, startte aarzelend, maar bewees al snel uitstekend te kunnen musiceren. Haar kwaliteiten kwamen in Morricone’s Melody, wat minder bekende muziek van Ennio Morricone uit de film The Mission, nog beter tot hun recht. Marijke Mast kreeg uit handen van een afgevaardigde van de KNMF (de bond) een insigne voor haar 40-jarig lidmaatschap. Ook de vereniging werd voor haar jubileum onderscheiden. Zangeres José Ellen Ryan betrad het podium voor het bekende Don’t cry for met Argentina uit de musical Evita. De vertolking was meeslepend, maar Harmonie speelde naast de zang ook en hoofdrol met krachtig spel. André Elders maakte met het orkest een uitstapje naar de tango, waarin de accordeon de plaats in nam van de bandoneon. Gespeeld werden twee composities van de Argentijn Astor Piazzolla. De laatste tango, Adios Nonino is bekend geworden van het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima in 2002. De onvergetelijke traan was ook nu op de achtergrond in beeld. Uitsmijter voor de pauze was de bekende aria Hababera uit de opera Carmen van George Bizet.
In dit vurige slot maakte José Ellen Ryan opnieuw haar opwachting.

Na de pauze was het thema water. Zowel Wieringen, als Harmonie zijn verbonden met water. Gestart werd met de pittige mars Army of The Nile, een mars mag immers niet ontbreken op het repertoire van een fanfare. Ook nu passeerden bekende werken, al of niet ondersteund met zang, de revue: Pirates of the Cairbbean en de love theme uit de film Titanic. Hoogtepunt was de eerste uitvoering van 125 Years in Harmony. Het werk is speciaal voor het jubileum geschreven door de Oeverse componist Dirk Keijzer, die ook 25 jaar geleden een stuk componeerde voor Harmonie. Hij heeft getracht de goede en slechte tijden van de vereniging muzikaal weer te geven. Daarin slaagde hij. De hoogtepunten hadden in de feestelijke muziek de overhand. Het concert werd samen met zangeres José Ellen Ryan besloten. Zij zong, begeleid door het orkest, drie nummers. Het bekende Con te Partiro vormde een overweldigend slotakkoord. Natuurlijk kon een toegift niet uitblijven. Harmonie koos voor een reprise van het laatst liede, maar misschien was de compositie van Dirk Keijer passender geweest.

Ala met al schotelde Harmonie het publiek en afwisselend programma voor, dat goed over het voetlicht kwam. Het concert wordt vanmiddag nogmaals gegeven. Zie voor meer informatie de pagina ’Op stap’.

Bert Loos
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
Brug korte Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...