Messerschmitt uit tweede wereldoorlog geborgen nabij monument op de Afsluitdijk
Uitgegeven op 06-10-2012 om 04:29  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Defensie heeft in het IJsselmeer een Messerschmitt jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Tijdens de berging kwamen er ook munitie en wapens waaronder machinegeweren, boven water. Er zijn geen lichamen gevonden. Het duitse vliegtuig is gevonden vlak bij het Monument op slechts tweehonderd meter van de Aflsuitdijk.


(foto ministerie van defensie)

Het vliegtuig is gevonden door burgers die op zoek waren naar wrakken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Toen de ontdekkers er achter kwamen dat het hier een jachtvliegtuig betrof hebben zij contact opgenomen met defensie. het vliegtuig is zo snel mogelijk geborgen i.v.m. de aanwezigheid van munitie. Hoe en wanneer het vliegtuig is neergestort is niet bekend. Wellicht weten oudere inwoners uit den oever meer over dit ongeval. Wij zouden het leuk vinden als u dan contact met de redactie op zou willen nemen.


de aanwezige munitie kan gevaarlijk zijn voor sportduikers. De Marine heeft daarom besloten om de resten van het wrak snel te bergen. (foto/bron defensie &RTVNH.nl)


De Messerschmitt Bf 109 was een geducht wapen van de Duitsers, de tegenhanger van de Engelse Spitfire. De Messerschmitt jachtvliegtuigen moesten boven het open water van Nederland de geallieerde bommenwerpers op weg naar duitsland bestrijden en Duitse bommenwerpers op weg naar Londen beschermen.

Zie ook een uitgebreid artikel op andijkernieuws.net

RTVNH heeft ook een filmpje op haar website geplaatst bij het artikel.


Wiki: De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig. Het werd voor het eerst ingezet tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Duitse Luftwaffe en haar bondgenoten. Bf is een afkorting van Bayerische Flugzeugwerke waar de door Willy Messerschmitt ontworpen toestellen werden gebouwd.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Lancer Stationwagen 1.6 Sport
€ ,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Luchtfoto tijdens de oorlog - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...