Bezuinigingen bibliotheken Hollands Kroon
Uitgegeven op 03-10-2012 om 09:17  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Het college van burgemeester en wethouders heeft voor komende jaren vanuit het Rijk een forse bezuinigingstaakstelling opgelegd gekregen. Dit komt onder andere door de kortingen op het gemeentefonds en doordat het Rijk steeds meer taken afstoot naar de gemeente.

Dit vraagt van de gemeente om structurele beleidswijzigingen en ingrijpende bezuinigingen. Tegelijkertijd vraagt dit om het stellen van heldere prioriteiten binnen het gemeentelijke takenpakket. Bij de afwegingen die het college hierin gemaakt heeft, stellen zij de gemeenteraad voor het bibliotheekwerk over de periode van 2013 tot en met 2015 structureel te korten met € 600.000,--. Dit is een halvering van het budget. Het college is zich ervan bewust dat dit voor Kopgroep Bibliotheken, die het bibliotheekwerk verzorgt in de kop van Noord-Holland en de vele leden van de bibliotheek, een harde boodschap is. Een halvering van het budget betekent namelijk dat Kopgroep Bibliotheken het bibliotheekwerk niet langer kan voortzetten op de manier zoals dat nu gedaan wordt. Het bibliotheekwerk zal, rekening houdend met ook met de ontwikkelingen van bijvoorbeeld internet en sociale media, op een geheel andere manier georganiseerd moeten worden.

Het college is al enige tijd in gesprek met Kopgroep Bibliotheken over de verregaande bezuinigingen. Op korte termijn wordt het overleg voortgezet om de verschillende mogelijkheden te bespreken om het bibliotheekwerk op een andere, nieuwe manier vorm te kunnen geven. Hoe dan ook zal een bezuiniging van deze omvang moeten leiden tot duidelijke keuzes voor de lange termijn. Het niet meer laten rijden van de bibliobus, het sluiten van vestigingen en het realiseren van betaalbare en eigentijdse voorzieningen (plug-ins en servicepunten) zijn varianten en scenario's die het college met kopgroep Bibliotheken verder gaan uitwerken.

Wat betreft de huisvesting van het bibliotheekwerk zoekt het college in het kader van het nieuwe accommodatiebeleid naar combinaties van dienstverlening die elkaar kunnen versterken. Bijvoorbeeld dependances van bibliotheken in verschillende basisscholen. Het college zal kijken op welke manier het bibliotheekwerk zijn belangrijke rol voor de leesbevordering en taalachterstand kan blijven vervullen.


Het college begrijp dat veel leden van de bibliotheek teleurgesteld zijn, maar benadrukt nogmaals dat het bibliotheekwerk niet zal verdwijnen in Hollands Kroon. Het zal alleen op een andere en goedkopere manier georganiseerd moeten worden.

Natuurlijk is het aan de gemeenteraad te beslissen of zij instemmen met deze bezuinigingsmaatregelen. De gemeenteraad debatteert op donderdag 11 oktober 2012 over de begroting, gevolgd door besluitvorming twee weken later op donderdag 25 oktober 2012.


HIER kunt u klikken om een petitie te ondertekenen tegen de sluiting van de bibliotheken!
(advertentie)
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
Henk Kikkert - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...