NOORDWESTERSTORM BRENGT ZEEHONDEN PUPS IN PROBLEMEN
Uitgegeven op 28-12-2003 om 22:26  |  link  |  bewaar  |  print

Waddenzee - Grijze zeehonden leven vooral in het westelijk deel van de Waddenzee, op zandbanken als de Richel en de Engelse Hoek. Anders dan gewone zeehonden, krijgen grijze zeehonden hun jongen rond de jaarwisseling. Die pups worden geboren met een dikke witte babyvacht, die hen beschermt tegen de winterkou. De jongen worden geboren op permanent droog blijvende zandbanken en kunnen de eerste drie weken vanwege hun babyvacht nauwelijks zwemmen. Slechts drie weken lang worden ze gezoogd door de moeder, maar in die tijd groeien ze van zo'n tien á twaalf kilo tot ruim vijftig kilo. Na die korte zoogtijd moeten ze zichzelf redden, maar gedurende de zoogtijd zijn ze volkomen afhankelijk van hun moeder. Rust en voeding is alles wat ze dan nodig hebben.
Maar uitgerekend in deze periode brak tot twee keer toe een zware noordwester storm uit, waardoor het water opgestuwd werd tot bijna twee meter hoger dan normaal. Daardoor werden alle pups van de zandbanken gevaagd. De nog kwetsbare dieren kregen het zwaar te verduren; twee werden gevonden met een verbrijzelde schedel. Maar de vechtertjes bereikten de stranden van de eilanden. Onze EHBZ-medewerkers op Vlieland, Terschelling en Ameland maakten overuren: er kwamen tientallen meldingen van aangespoelde pups. Bij een aantal bleek de moeder nog in de buurt te zijn; die dieren worden goed in de gaten gehouden, maar worden verder met rust gelaten. De overige dieren werden zo snel mogelijk naar de Zeehondencrèche gebracht.

Op maandagavond 22 december konden we een voorlopige balans opmaken: vanaf vrijdag 19 december drie zeehondenpups van Ameland, negen van Terschelling, dertien van Vlieland en eentje van Hoek van Holland. Een totaal van zesentwintig geredde dieren. Nog nooit eerder heeft de Zeehondencrèche zoveel zeehonden in zo'n korte tijd binnen gekregen.

Gelukkig zijn de meeste van deze pups niet ziek. Een aantal heeft longontsteking opgelopen door het vele water dat ze hebben binnengekregen en er zijn dieren met ontstoken flappen, maar het merendeel heeft gewoon rust en veel voeding nodig en kan dan over zón twee maanden weer gesterkt worden uitgezet.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Slagerij Ottens
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Kroonprins Wilhelm op Wieringen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...