Hollands Kroon gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen
Uitgegeven op 24-08-2012 om 15:25  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Vanaf 1 augustus registreert Hollands Kroon de gehandicaptenparkeerkaarten die zijn afgegeven aan inwoners in een landelijk register. Met deze stap bindt de gemeente de strijd aan tegen diefstal en misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten.

Hollands Kroon wil met de maatregel voorkomen dat gehandicaptenparkeerkaarten gestolen worden. Bij diefstal van de kaart kampen gehandicapten niet alleen met schade aan de auto en met de rompslomp van het aanvragen van een vervangende kaart. Ook moeten ze leven met de angst dat het nog een keer gebeurt.

Nationaal Parkeer Register
Tot voor kort registreerde Hollands Kroon de parkeerkaarten van zijn gehandicapte inwoners in een eigen database. De lokale politie en handhavers konden zo alleen de kaarten van de eigen inwoners controleren. Sinds 1 augustus zijn alle afgegeven gehandicaptenparkeerkaarten geregistreerd in het Nationaal Parkeer Register van de RDW. Daarin staan ook de gehandicaptenparkeerkaarten van tientallen andere gemeenten. Zo kan Hollands Kroon van alle landelijk geregistreerde kaarten controleren of ze niet gestolen of ongeldig zijn.

Dezelfde kaart
Inwoners met een gehandicaptenparkeerkaart merken niets van de landelijke registratie. Zij houden dezelfde kaart met dezelfde rechten, plichten en voorwaarden. De procedures voor het aanvragen of verlengen blijven hetzelfde. Ook de regels bij vermissing of diefstal blijven onveranderd. Wel benadrukt de gemeente nogmaals dat het belangrijk is om bij diefstal of vermissing aangifte bij de politie te doen.

Diefstal van gehandicaptenparkeerkaarten
Gehandicaptenparkeerkaarten worden steeds vaker gestolen, verhandeld en misbruikt. Misbruikers kunnen met zon kaart gebruik maken van de aantrekkelijke parkeerfaciliteiten voor gehandicapten die daar geen recht op hebben. Er is een lucratieve handel ontstaan in gestolen GPKs. Zeker in gemeenten met parkeertarieven en/of lange wachttijden voor parkeervergunningen is een dergelijk GPK een extra begeerd object.

Gegevens zijn veilig
De gegevens zijn bij de RDW in goede handen. Zo registreert de RDW al decennia kentekenbewijzen en rijbewijzen op een veilige en betrouwbare manier. Ook de privacy is gewaarborgd. In het landelijk register worden geen gegevens van de houder van de kaart vastgelegd. Alleen het nummer, het soort kaart en de ingangs- en einddatum staan erin.

Gemeentelijke samenwerking
De landelijke registratie van gehandicaptenparkeerkaarten is een initiatief van gemeenten en landelijke overheid. Gemeenten werken samen in het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten om innovatieve oplossingen voor mobiliteitsproblemen te bewerkstellingen. Naast de registratie van gehandicaptenparkeerkaarten ondersteunt het bijvoorbeeld ook het betalen voor parkeren via smartphone. Het Servicehuis heeft de RDW gevraagd de registratie te realiseren. Het Cluster Regeldruk en Administratieve Lastenvermindering van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt het project door de financiering van de projectkosten. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-raad) dringt sterk aan op deze registratie en deelname van gemeenten. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt dit initiatief
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Roetveeg Pieten tijdens intocht Sinterklaas in Den Oever
Ja, het is een trend, dus waarom hier niet.
Nee, tradities dienen bewaard te blijven, daar hoort Zwarte Piet bij.
Maakt mij niet uit, zolang de kinderen het maar prima vinden.
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop VW Scirocco 1.4 TSI Highline Plus
€ 9.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Havengebouw De Haukes plu postboot - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...