WERELD AIDS DAG IN TEKEN VAN ZORG
Uitgegeven op 01-12-2003 om 07:47  |  link  |  bewaar  |  print

1 december, Wereld Aids Dag Amsterdam - Opnieuw wordt rond Wereld Aids Dag op maandag 1 december aandacht gevraagd voor de openheid rondom HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Het thema van Wereld Aids Dag dit jaar is 'zorg voor jezelf, zorg voor elkaar'.
De actieweek in de homowereld 'Take Care - Living PositHiv' vindt plaats van dinsdag 25 november tot en met maandag 1 december en is georganiseerd door De Schorerstichting, HIV Vereniging Nederland, COC Amsterdam en het Aids Fonds. Met de actieweek willen de samenwerkende organisaties de homogemeenschap in Nederland bewust maken van de blijvende aanwezigheid van HIV en aids in de scene.

De boodschap dit jaar roept op om voor jezelf te zorgen en zo ook voor anderen verantwoordelijkheid te nemen. Op verschillende manieren wordt uiting gegeven aan die boodschap, via debatten, exposities, party's, stille tocht, benefietavonden en filmvoorstellingen. In 2003 wordt Take Care in Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Leeuwarden, Zwolle, Den Haag, Enschede, Breda, Deventer, Heerlen gehouden.

Stop Aids Now! vraagt daarnaast aandacht voor het HIV/aidsprobleem in de ontwikkelingslanden waar 95 procent van alle 40 miljoen aidsslachtoffers wonen. Op zaterdag 29 november verkopen ongeveer honderd bekende Nederlanders in de filialen van de Bijenkorf speciaal voor dit doel gemaakte ArtBags.

Onder andere Bono, Queen en Beyoncé traden op 29 november op in Kaapstad om aandacht te vragen voor Aids. Het popconcert, waar ook sterren als Anastacia en Ms Dynamite, aan meededen, was bedoeld om de internationale gemeenschap te wijzen op het aids-probleem in Afrika. Het concert draagt de naam 46664, het nummer van ex-president Nelson Mandela tijdens zijn 18-jarige gevangenisschap op Robbeneiland. Mandela was één van de drijvende krachten achter het concert. “De miljoenen Afrikanen met aids zijn net als wat ik destijds was: een nummer”, aldus Mandela.

Mandela heeft vanaf het begin af aan hulp gekregen van U2-zanger Bono, Roger Taylor en Brian May van Queen en ex-Eurythmic Dave Stewart. Veel artiesten, zoals Britney Spears, David Bowie, Pink, 50 Cent, Shakira en Sir Paul McCartney hebben hun steun uitgesproken aan het project. Acteur Robert De Niro, talkshow host Oprah Winfrey en voormalig president van de VS Bill Clinton waren aanwezig.

Nobelprijswinnaar en oud-president Mandela van Zuid-Afrika trok tijdens de officiële presentatie van 46664 een parallel tussen zijn gevangenisschap en de aids-slachtoffers. “Zij zitten een levenslange gevangenisstraf uit, daarom heb ik toestemming gegeven mijn gevangenisnummer 46664 aan de campagne te koppelen. ” Mandela werd terzijde gestaan door Dave Stewart en Brian May.

Freddie Mercury
“Afrika wordt momenteel getroffen door een tragedie van onmetelijke omvang. Aids eist meer levens dan alle oorlogen, epidemieën, vloedgolven en andere ziektes bij elkaar”, wees Mandela op de noodzaak van het concert. Queen-gitarist Brian May wees op het overlijden van zanger Freddie Mercury aan de ziekte. “Het is erg belangrijk voor ons. Sinds Freddy’s dood proberen we de ziekte onder de aandacht te brengen. Het is de grootste crisis die Afrika ooit heeft getroffen."

46664
Hoogtepunten van het drie uur durende concert worden op wereld aidsdag op 1 december door MTV uitgezonden, dat een bereik heeft van twee miljard kijkers. In Kaapstad hebben ongeveer 40.000 mensen de optredens bijgewoond. Van het concert zullen volgend jaar een cd en een dvd verschijnen.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kunststukje, De Hoelem - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...