NIEUWE GANG VAN HGG NAAR RECHTER LIJKT ONAFWENDBAAR
Uitgegeven op 18-11-2003 om 00:15  |  link  |  bewaar  |  print

Middenmeer - Een nieuwe gang naar de rechter van het staalconstructiebedrijf HGG uit Middenmeer lijkt onafwendbaar. Het college van Wieringermeer heeft het bedrijf schriftelijk verzocht binnen vier dagen akkoord te gaan met een iets verlaagde exploitatiebijdrage (was ruim 3,7 miljoen euro) voor Robbenplaat.
Anders wil het gemeentebestuur de vrijstellingsprocedure die moet leiden tot afgifte van een bouwvergunning niet starten. ,,Dan zullen we voor de zesde keer naar de rechter moeten'', verzucht directeur P. Glijnis.

Als uitvloeisel van de laatste uitspraak van de rechtbank Alkmaar moet de gemeente Wieringermeer vóór 28 november met een nieuw voorstel komen. Dat collegevoorstel zou donderdagavond aan de commissie grondgebied worden voorgelegd, maar secretaris F. Niemantsverdriet liet weten dat dit 'nog nader uitgewerkt diende te worden' en derhalve pas in de raadsvergadering zelf van 27 november ter besluitvorming aan de politiek wordt voorgelegd.

Wethouder P. Ruijter is in afwachting van de reactie van HGG op het voorstel, meldde hij de commissie. Waarbij hij liet doorschemeren dat er een koppeling wordt aangebracht tussen de afgifte van een bouwvergunning en de hoogte van de exploitatiebijdrage, zijnde de bron van het al drie jaar slepende conflict tussen de partijen. VVD'er C. List verbaasde zich hierover: ,,Ik kan nergens vinden dat dit een voorwaarde is bij een artikel 19-procedure.'' Volgens Ruijter is dit juridisch wel mogelijk. Iets wat HGG-directeur P. Glijnis weer bestrijdt.

Glijnis verblijft momenteel voor zaken in Shanghai. Hij keert pas op de ochtend van de raadsvergadering terug op Nederlandse bodem. Glijnis laat wel alvast telefonisch vanuit Azië weten dat een zesde gang naar de rechter onvermijdelijk is als de gemeente geen vrijstellingsprocedure wil opstarten.

Glijnis: ,,Wij hebben 8 of 9 november een gemeentelijk voorstel ontvangen, waarop we voor de 12e moesten reageren. Op die termijn kunnen wij niet beslissen, temeer daar de gemeente er zelf maanden over heeft gedaan om tot een voorstel te komen. Wij laten ons niet onder druk zetten.''

Volgens de HGG-directeur komt het voorstel er op neer dat als het bedrijf niet akkoord gaat met de iets verlaagde exploitatiebijdrage, de raad zal worden geadviseerd niet mee te werken aan de artikel 19-procedure. Glijnis weet nog steeds niet waar het exploitatiebedrag op gebaseerd is. ,,Dat zit blijkbaar in een zwarte doos.''

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Mitsubishi Outlander 2.0 invite plus
€ 4.495,-

Wieringer historie:
Dikbille Polka - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...