Helderse vloot vangt met sumwing vis voor De WerfUitgegeven op 21-06-2012 om 11:11 |
link |
bewaar |
printDEN HELDER - – Restaurant De Werf in Den Helder is afgelopen week gestart met de omschakeling naar eerlijk en duurzaam. Het etablissement op Willemsoord serveert verse streekproducten, waaronder vis uit de Noord- en Waddenzee. De Helderse vissersvloot, uitgerust met sumwing en sonar, vangt de dieren op een duurzame manier. Omdat de vis in de buurt gevangen wordt, zijn er weinig transportkosten en wordt het milieu minder belast. Bovendien is de vis gegarandeerd vers.
De Helderse vloot vangt de dieren in de regio met behulp van een sumwing. Dit is een vrij nieuwe techniek, die door steeds meer schepen wordt ingezet. De sumwing is een soort zwevende vleugel waar de netten aanhangen. Doordat de vleugel veel lichter is dan het traditionele materiaal en minder weerstand heeft, zijn de brandstofkosten lager. Bovendien slepen de netten niet over de zeebodem, maar zweven er net boven, zodat de bodem minder omgewoeld wordt. Het ecosysteem op de bodem blijft zo in tact voor een nieuwe oogst.
De keuze voor vis die op deze wijze gevangen wordt door de Helderse vloot, is een logische, aldus bedrijfsleider Gijsbert Kool van restaurant De Werf. “Bij al onze producten staat het respect voor mens, dier en milieu voorop. Dat geldt zeker ook voor de vis. Bovendien zitten we in Den Helder op een top A-locatie wat vis betreft. We hebben de Noordzee aan de ene en de Waddenzee aan de andere kant. Het zou vreemd zijn om visproducten te serveren, die ingevlogen moeten worden of over de weg getransporteerd. Dat is belastend voor het milieu en bovendien is de vis minder vers.”
Het aanbod op de kaart varieert, omdat De Werf uitgaat van wat het seizoen te bieden heeft. “De gerechten die wij serveren, zijn goed. We willen onze gasten laten genieten van de beste kwaliteit en we denken hen dat met de duurzaam gevangen vis te kunnen bieden.”
Kijk voor meer informatie op www.bijdewerf.nl.