HOOGOPGELEIDEN OOK DUPE VAN RECESSIE
Uitgegeven op 29-10-2003 om 10:30  |  link  |  bewaar  |  print

Noordkop - Steeds meer mensen in de Noordkop zijn op zoek naar een baan. Bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn op het moment 2426 werkzoekenden ingeschreven: bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Alleen al in de laatste drie maanden was de stijging 9,8 procent. Ook hoogopgeleiden voegen zich in hoog tempo bij de groep werklozen.

Bij het CWI Den Helder, dat behalve de marinestad ook de gemeenten Wieringen en Anna Paulowna tot zijn gebied rekent, kwamen er in een jaar tijd 470 werkzoekenden bij, een toename van 24 procent. In vergelijking met de landelijke ontwikkeling (een stijging van zes procent in drie maanden) en de ontwikkeling in de regio Noordwest (eveneens zes procent) steken de cijfers voor de Noordkop ongunstig af. De regio Noordwest beslaat heel Noord-Holland, met uitzondering van de Gooi- en Vechtstreek.

Vooral onder jongeren tot en met 24 jaar neemt de werkloosheid in hoog tempo toe. De afgelopen drie maanden is de aanwas in die leeftijdsgroep liefst 22 procent.

Opvallend is verder, dat ook mensen met een Hbo-opleiding het moeilijker hebben: het aantal werkzoekenden met een Hbo-diploma nam in twaalf maanden toe met twintig procent. Over een jaar genomen is opvallend, dat vooral onder mannen de werkloosheid toeneemt (35 procent tegenover dertien procent bij de vrouwen). ,,Een echte verklaring daarvoor hebben we niet'', zegt H. Peters van het CWI.

Het aantal allochtone werkzoekenden is ten opzichte van een jaar geleden met 25 procent gestegen. Op 27 september hield het CWI een banenmarkt in Den Helder. ,,De resultaten daarvan zijn nog niet in deze cijfers terug te vinden'', legt Peters uit. Dit komt omdat de gemiddelde sollicitatieprocedure een aantal weken in beslag neemt. Ook de ongeveer driehonderd (deeltijd)banen die callcenter Cendris naar Den Helder haalt, zijn nog niet in deze gegevens verwerkt.

Het CWI in Den Burg (Texel) meldt eveneens een toenemend aantal werkzoekenden. De stijging bedraagt hier zestien procent in een jaar (dertig personen). Ook op Texel is de stijging het sterkst onder jongeren tot en met 24 jaar: over twaalf maanden genomen ongeveer 57 procent. Op het eiland is - in tegenstelling tot Den Helder - de stijging onder vrouwen groter dan bij mannen (37 tegen veertien procent).

De vacaturevoorraad op Texel nam het afgelopen kwartaal af van 231 tot 172. Dit is echter een gevolg van de mindere vraag naar seizoensarbeiders.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Camping Stroe - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...