Exposities en musea
Uitgegeven op 13-05-2012 om 09:48  |  link  |  bewaar  |  print

zaterdag en zondag

Kunstcollectief HALLEM exposeert in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - Kunstcollectief HALLEM bestaat 20 jaar: in 1992 bundelden drie Egmondbinner schilders - Huug Zentveld, Jos Apeldoorn en Erik Baart - hun krachten en vormden Hallem met als doel elkaar te stimuleren en gezamenlijk te exposeren. Het 20-jarig jubileum wordt gevierd met een dubbelexpositie van 21 april tot 2 juni in de Kunstgalerie van de Abdij van Egmond en van 5 mei tot 24 juni in de prachtige vroegmiddeleeuwse Michaëlskerk van Oosterland.Met enkele eenvoudige regels – o.a. geen nieuwe leden en bij overlijden van een van de leden eindigde HALLEM – ging de groep van start en de formule bleek goud waard.
De groep exposeerde gezamenlijk of individueel in tal van plaatsen van Texel tot Vlaanderen.
Zo volgde na enkele jaren een uitnodiging van galerie de Kapberg te Egmond aan de Hoef (1995) en nam HALLEM tussen 1995 en 2004 deel aan de uitwisselingsexposities tussen Egmond en het Belgische Zottegem.
Andere hoogtepunten waren o.a. deelname aan de Kunst10daagse van Schouwen Duiveland (2004 en 2005), exposities in galerie Seizoen in Beeld te Callantsoog (2007), Kunstgalerie van de Abdij van Egmond (2007) en galerie Dupuis in Brussel (2010). Ook is HALLEM sinds 1999 vaste deelnemer aan de Bergense K10D.
Maatschappelijk werd vanaf 1996 steeds meer gekozen voor het kunstenaarschap en gingen Apeldoorn en Baart parttime werken om meer tijd aan de kunst te kunnen besteden.
Ook hun artistieke ontwikkeling leidde tot veranderingen. Bij Zentveld verdwenen de donkere Bergense of Haagsche School-kleuren of werden lichter, bij Apeldoorn werden de werken gaandeweg abstracter en verdween de mens uit beeld en bij Baart was er een overgang van stilistisch werk naar een vorm van impressionisme (pixel art).Een apart punt zijn de HALLEM-huizen in Egmond-Binnen: leegstaande gebouwen werden door de groep ingericht als galerie of kijkshop: in 1997-1998 was daar nummer I in het voormalige Kruisgebouw. Met enige trots kijkt HALLEM terug op die periode: i.p.v. het Kruisgebouw staat er nu een modern appartementengebouw met de naam Hallemhuis. In 2009 werd een tot kijkshop omgetoverde slagerswinkel nummer II en vanaf 2010 tot heden is nummer III als galerie gevestigd in een oude bakkerswinkel.

Tevens zullen in de laatste weekenden van juni de HALLEM-ateliers voor het publiek worden opengesteld. Iedereen is dan van harte welkom bij de kunstenaars thuis in Egmond-Binnen waar onder het genot van koffie of een drankje de werkplekken kunnen worden bekeken.
(Zie voor dit alles ook www.hallem.nl).

De expositie in de Michaëlskerk is geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur.
Voor informatie zie www.sckw.nl.


maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Onderdelen oude molens Niedorp

NIEDORP - In het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek is tot oktober een expositie van onderdelen die betrekking hebben op de oude molens uit de voormalige gemeente Niedorp.

Gemeente Niedorp had in de 19e eeuw, 30 watermolens, 5 korenmolens, en 1 houtzaagmolen (kleine molens niet meegerekend).
De molenaar erfde het vakmanschap van zijn voorgeslacht. Zagen, schaven en boren, gebeurde met “ellebogen stoom”” (handwerk). Het sjouwen en hijsen van de onderdelen kon alleen gedaan worden met menselijke pk’s ( ode aan de molen makers). Deze vindingrijkheid, creativiteit en zware arbeid stond ten dienste van het “overleven”. Het bouwwerk de molen kon eeuwen lang gebruikt worden.

Van dit alles zijn foto’s, molenonderdelen, gereedschappen en hulponderdelen uitgestald in en rond de vitrine’s. Bij alles wat er te zien is, is tekst en uitleg. Ook zijn er nog bordjes met spreekwoorden over de molens, en wat daar mee te maken heeft.
Aan deze tentoonstelling hebben meegewerkt;
Klaas de Leeuw, Jan Smit en Jaap Fijnheer (onderdelen), Jaap van Beek (power point presentatie), Ruud Fortgens en Maarten Mooij (foto’s en inrichting presentatie).

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek:
Maandag van 12.30 - 20.00 uur, woensdag van 9.30 - 17.00 uur, vrijdag van 9.30 - 20.00 uur, zaterdag van 10.00 - 13.00 uur.


dagelijks, behalve maandag

Peggy Eras met tuinkunst bij sfeerboerderij van Jan Cees Lont

NIEUWE NIEDORP - Tot en met 1 oktober exposeert Peggy Eras uit Hilversum met beelden en objecten in de fraaie modeltuin van de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont. De tuin ligt naast de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont aan de Terdiek 23 in Nieuwe Niedorp en is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken.

De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur. Op zondag is de tuin geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
De modeltuin is niet de enige plek waar werk van Peggy staat. De wandeling kan worden voortgezet in de roofvogeltuin waar ook werk staat opgesteld. En er dobberen heel verrassend kleurige waterlelies van haar hand tussen de kikkers in de vijver.

Lees verder…

dagelijks, behalve maandag

Lichterschipperij in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - Lichterschipperij is het thema van de tentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie belicht de periode in de Wieringer geschiedenis, waarin lichterschippers op de rede van Wieringen en Texel actief waren.


Blikvanger is een panorama van de rede van Wieringen, geschilderd door Wil Wigbout

Voor de aanleg van het Noordhollands Kanaal en later het Noordzeekanaal voeren schepen over de Zuiderzee naar de haven van Amsterdam. Vanwege de geringe diepte van de Zuiderzee werd op de rede van Wieringen en Texel de vracht door lichterschippers overgeladen in kleinere schepen.


Er valt veel te ontdekken in het Wieringer Eilandmuseum


In de zomer, als het vee buiten was, versierden de Wieringers de stal

Openingstijden:dagelijks, behalve maandag

Grootmoederstijd en Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Het Grootmoeders Tijd en Motorenmuseum is een museum dat allerlei dingen uit grootmoeders tijd en antieke motoren tentoonstelt.

Er zijn maar liefst over de 275 motoren te bezichtigen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld oude brandweerwagens, tractoren (Ford uit 1948) en een wals van Ballast Nedam uit 1927. Ook mooi is de grootste standencilinder van Nederland, een Bolnes uit 1945.
Het gaat om stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren. Een groot aantal is op verzoek draaiende te zien.Op de enorme bovenverdieping zijn allerlei authentieke winkeltjes te zien. Onder andere hoeden, kapper, kruidenier, kleding en vele andere dingen uit grootmoeders tijd. Ook is er een schoenmakerswerkplaats uit de 50’er jaren te vinden. Verder is er een miniaturenmuseum van Jack Appelman uit Koedijk.

De openingstijden zijn op dinsdag t/m zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Eerste Paasdag en eerste Pinksterdag gesloten.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
Het Grootmoederstijd en Motoren Museum is te vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


woensdag, vrijdag en zaterdag

150 jaar Lalique juwelen van kristal

WINKEL - Het Parfummuseum aan de Bosstraat 2 toont een uitgebreide collectie Lalique parfumflessen in een ruime opstelling. In het museum zijn ontwerpen van drie generaties van de beroemde familie Lalique bijeengebracht.

Lalique staat voor meesterschap, verfijning en schoonheid.
René Lalique (1860-1945) heeft zich vanaf begin 1900 bezig gehouden met het ontwerpen van glas objecten, waaronder parfumflacons (Art-Nouveau). Later paste hij ook kristal toe. Flacons zijn vanaf 1908 vervaardigd voor parfumhuizen als Guerlain, Worth, Houbigant, Coty, Piver, Molinard en vele anderen.
Het contrast tussen transparant en mat komt bijna altijd heel mooi naar voren.
Marc Lalique (1900-1977) trad in de voetsporen van zijn vader. Ook hij was artistiek begaafd en heeft schitterende objecten ontworpen.
Beroemd van hem zijn de zeer kostbare ‘Cactustafel’ van kristal, en ook de prachtige flacon met de duiven voor de geur L'air du temps van Nina Ricci.
MarieClaude (1936-2003) is de enige dochter van Marc Lalique. Zij heeft de liefde voor het vak van haar vader geërfd. Ook zij heeft zich bezig gehouden met het ontwerpen van vooral kristal objecten.

In 1992 kwam het parfum "Lalique de lalique" op de markt in een bijzonder stijlvolle flacon en daarna elk jaar in een limited edition; dezelfde geur in bijzondere flacons.
Deze serie staat compleet in het museum. De flacons voor de heren geuren zijn veelal uitgevoerd in de auto mascottes van René Lalique in een limited edition. Deze serie staat compleet in het museum.

Aan de grootste geuren test tafel van Nederland, kunt U ook Uw favoriete Lalique geuren ontdekken.

Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-17.00 u.
Om 14.10 uur kan de bezoeker tijdens een interessante rondleiding kennis maken met de kunstzinnige, vaak bekende ontwerpers van de diverse flacons zoals Lalique en Dali.


dagelijks

Leerlingen Elly Doolaard exposeren in Verpleeghuis Magnushof

SCHAGEN - In Verpleeghuis Magnushof is een bijzondere collectie nieuwe schilderijen te bewonderen. Maar liefst zeventien leerlingen van Elly Doolaard exposeren hun werk. Bloemen, dieren, landschappen, mensen en abstract sieren de muren van de gangen van Magnushof. De schilderijen zijn van verschillende maten en met verschillende technieken gemaakt.

Elly Doolaard geeft les in een vroegere bollenschuur midden in de velden van Anna Paulowna. Door de eigenheid van de leerling te waarborgen, is er een grote diversiteit te ontdekken in de schilderijen van de exposanten. Of het nu gaat om een selectie van jaren schilderen en creëren, exposanten die nog maar een paar jaar les hebben of leerlingen die zelfs helemaal aan het begin van een nieuwe hobby staan, de schilderijen tonen een bijzondere kleurrijke collectie creativiteit, inspiratie en enthousiasme.

De expositie is tot half juli te bezichtigen in het verpleeghuis van 09.00 tot 19.00 uur.


dagelijks

Glas in Lood en opgravingen

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrine in de hal van Zorgcentrum Noorderlicht exposeert Marjolein Stolk uit Julianadorp haar Glas in Lood cadeau-objecten.

Voor haar ontwerpen gebruikt zij ook de glasfusing- en brandschilder technieken, alsmede beschikt Marjolein over de vakkennis van restauratie van glas-in-lood ramen. Webwinkel www.kadolein.nl.

In de vitrine in de grote zaal is nog de expositie te bekijken met opgravingen uit de grond van Zandburen 4 en 6. Het huishoudelijke afval en scherven van de families de Vries-Snooij-Kaan en Berkemeier kwamen naar boven tijdens het bouwrijp maken van het perceel in 1989 toen de fam. Riemersma er een huis op liet bouwen.

De exposities zijn ieder dag, ook in het weekeinde, vrij te bezichtigen.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 2 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Actueel...
23-08-2019 Foto van het weekend
23-08-2019 Timmerdorp Zijdewind
23-08-2019 Expeditie Juttersgeluk Pop-up-etappe
23-08-2019 Weekend agenda
23-08-2019 Den Oever bekent kleur, nog nooit zoveel bloemen langs de wegen als dit jaar
22-08-2019 Sterke afname schuurinbraken
22-08-2019 Outlet markt in Hippolytushoef
22-08-2019 Sporthal wil zonnepanelen plaatsen, dit mag als parkeeroverkapping
21-08-2019 Valpreventiecursus
21-08-2019 Al veel mensen op de been bij bloemschikken in de Bloementent
21-08-2019 Vrijwilligers gevraagd
21-08-2019 Expositie Historische Vereniging
21-08-2019 Mantelzorger op vakantie
21-08-2019 Nieuw seizoen Gymnastiekvereniging Wieringen
20-08-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
20-08-2019 Programma
20-08-2019 In een viskist van de dijk af roetsen afgelast
20-08-2019 Is even wennen die nieuwe dijk
19-08-2019 De vlaggenmasten worden geplaatst
19-08-2019 Rondje om
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen Den Oever in teken van de Hollandse garnaal
19-08-2019 Hollands Kroonse jeugd telt in verhouding weinig overmatige alcohol gebruikers
19-08-2019 Dierenasiel het Schuthok zoekt plekje voor Punkie
19-08-2019 Rondvaart met historische Wieringer schepen tijdens de Flora
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen aanbiedingen
19-08-2019 Wieringer roeiploegen heersen in Den Helder
19-08-2019 Zondag voorlopig laatste fietsdag Afsluitdijk, drie jaar pauze
18-08-2019 Win een mooie prijs met jouw zomerfoto, dat kan ook bij ons dus
18-08-2019 Minuut van Succes
18-08-2019 Wandelen voor het goede doel
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Audi A6 Avant 1.9TDI Exclusive
€ 3.650,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Boerderij te Stroe - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...