OEFENCENTRUM VOOR VERKEER IN NOORDKOP
Uitgegeven op 12-10-2003 om 13:16  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringerwerf - Het ROC Verkeerscentrum heeft vergevorderde plannen om in Wieringerwerf een verkeersoefencentrum op te zetten.
Het oefencentrum wordt van belang voor de gehele Noordkop, omdat het Rijk van automobilisten gaat verwachten dat ze weten hoe uit een slip te geraken, wat de juiste reactie is als een wiel in de berm komt en meer van dat soort technieken. Deze bijzondere verrichtingen moeten automobilisten in de toekomst kunnen uitvoeren.

Bij het behalen van een rijbewijs rijdt men een jaar op proef; aan het einde van dat jaar dient er voor het definitieve rijbewijs correct geslipt en ontweken te kunnen worden. Om te voorkomen dat alle gemeenten hiermee afzonderlijk aan de slag gaan, wil het Regionaal Opleidingen Centrum een samenwerking tot stand brengen tussen de gemeenten uit de Kop van Noord-Holland. De school heeft al een locatie voor het centrum op het oog in Wieringerwerf, nabij de A7. Voor het centrum is een terrein van vier tot zes hectare vereist.

In het verkeerscentrum kunnen deelnemers op verschillende banen technieken oefenen. ,,In Noord-Holland zijn er door de smalle wegen en vele bochten relatief gezien veel menen die met hun rechterwiel in de berm terechtkomen. Even niet opletten en het is al gebeurd. Bestuurders geven vaak uit een schrikreactie een ruk aan het stuur. En dat is nou juist iets dat je niet moet doen. Daardoor schiet je de weg over en kun je zelfs over de kop slaan'', zegt ROC-directeur C. Veltkamp. Wat je dan wel moet doen? Gas los en verder rustig blijven, langzaam terug de weg op sturen. In elk geval niet rukken aan het stuur.

Voor de automobilist die in een slip raakt, is het zaak om zo snel mogelijk tegen te sturen. Zo voorkom je dat de auto gaat tollen. Die techniek leren de automobilisten straks in Wieringerwerf. Bij ontwijken moet een soort combinatie van de handelingen worden uitgevoerd. ,,Het is de bedoeling dat je van die handelingen een reflex maakt'', aldus Veltkamp.

Model voor het in de Noordkop geplande centrum staat het gloednieuwe centrum dat binnenkort in Drachten wordt geopend. Het ROC hoopt, gezien het maatschappelijk belang van zo'n oefencentrum, op bijdragen van provincie en bijvoorbeeld Kop en Munt.

De Helderse wethouder R. Waltmann is in ieder geval al enthousiast over het plan. ,,Een verkeersoefencentrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terug te dringen van het aantal verkeersslachtoffers in de provincie'', meent hij. Hoe de financiering van het oefencentrum geregeld moet worden, is onderwerp van nadere studie.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kunststukje, De Hoelem - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...