TOEPASSELIJKE REGENBUIEN BIJ OPENING VAN WIERDIJK
Uitgegeven op 09-10-2003 om 12:12  |  link  |  bewaar  |  print

Bron: Het Noordhollands dagbladWieringen - Toepasselijker konden de weersomstandigheden gistermiddag niet zijn. Toen gedeputeerde R. Kruisinga de monumentale Wierdijk op Wieringen officieel in ere herstelde, beukten de golven woest tegen het voormalige eiland.

Om zich tegen het wassende water te beschermen, wierpen de oorspronkelijke bewoners wierdijken op, gemaakt van aangestampt zeegras. En dat gegeven vormde gistermiddag het centrale gespreksonderwerp tijdens de toespraken van bijeengekomen instanties bij gelegenheid van deze mijlpaal.

Historisch moment
Want dat was het zeker. Gedeputeerde Kruisinga: ,,Dit is een historisch moment. Vanwege de lange aanloop. Daarom is het juist nu zo belangrijk dat we gezamenlijk bij elkaar komen om dit te benadrukken want je hebt het over de historische ontstaansgeschiedenis van een uniek stukje Noord-Holland. Daar moeten we zuinig mee omgaan. Ik geef toe dat je nooit meer terug kunt naar de oorspronkelijke situatie maar dat moet ons niet beletten, er alles aan te doen ons nageslacht te tonen hoe het hier ooit was. Dat is educatief gezien toch het minste wat je kunt doen.''

Aansluitend toog Kruisinga met haar bestuurlijk gevolg vanuit de boerderij van de familie R. Rotgans aan de StroeŽrdijk naar het kunstmatig aangelegde stuk wierdijk. Een afstand van amper vijftig meter maar door de slagregens een ware beproeving. Eenmaal ter plekke, bracht Kruisinga symbolisch de laatste plaggen zeegras aan op het dijklichaam. Ten teken dat het provinciaal beschermde monument nu definitief was afgerond.

Betekende het opwerpen van wierdijken vroeger al een organisatorische en fysieke krachttoer, de herintroductie van de eigentijdse variant vormde eveneens een pittig huzarenstukje. Zo bleek gistermiddag alleen al uit het aantal aanwezige instanties dat dit project mede heeft mogelijk gemaakt. De eerste aanzet werd destijds gegeven door het toenmalige waterschap de Aangedijkte Landen en Wieringen, inmiddels opgegaan in groter verband. Verder heeft de provincie geparticipeerd, alsmede de gemeente Wieringen, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de stichting Landschapszorg Wieringen.

De in ere herstelde Wierdijk ligt ten zuiden van Hippolytushoef aan de StroeŽrdijk die thans in de polder Waard-Nieuwland ligt. Met de inpoldering, in 1846, verloor deze Wierdijk de zeekerende functie aan de zuidkant van Wieringen. Wierdijken worden al sinds de twaalfde eeuw aangelegd ter bescherming tegen het water.

Rijkswaterstaat onderneemt momenteel serieuze pogingen zeegras te herintroduceren op het Balgzand tussen Den Helder en Wieringen. Met wisselend succes, aldus M. van Wieringen die een rijk geÔllustreerde presentatie gaf. Zo nam de vegetatie op sommige plaatsen meer toe dan verwacht maar stierf een andere partij zeegras op onverklaarbare wijze massaal af.

Bron: Het Noordhollands dagblad
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kroonprins - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...