Smoordruk op de Waddenzee
Uitgegeven op 26-03-2012 om 11:03  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER/HARLINGEN – Dankzij de gunstige weersomstandigheden zijn de Zeeuwse mosselhavens vrijwel onbezet. De meeste mosselkwekers verblijven in het noorden. ,,Het is smoordruk op het Wad.

Kwekers installeren Mossel Zaadinvang Installatie’s. De Zeeuwse mosselkwekers zijn gestart met de voorbereidingen voor het nieuwe invangseizoen.

Uit een bericht van vorig jaar (verderop in dit artikel de verwijzing naar het heden in Visserijnieuws,nl):Een aantal bedrijven heeft op de Waddenzee kraanschepen ingehuurd om palen te heien en ankers uit te leggen. De firma Klein uit Den Oever was begin deze week in het Vogelzand en de zuid Meep actief om de palen voor de clustergroep YE 38, YE 70, YE 72, YE 79, YE 86 en YE 170 in de wadbodem te heien. Het kraanschip YE 25 ‘Ri-Jos’ was ingehuurd door de SMY-groep, terwijl loonwerker Marco Bakker met zijn WR 82 voor de firma Barbé in de weer was. De netten en longlines worden pas in de loop van april geďnstalleerd. Op de foto boven: het kraanschip van de firma Klein (ex-YE 4/WR 238) in actie in het Vogelzand. Foto onder: een stapel boeien gereed voor transport naar de Waddenzee.

CT Systems

Het Wieringer bedrijf CT Systems uit Hippolytushoef is een klein en relatief onbekend bedrijf. Wat de mensen niet weten is dat dit bedrijf, eigendom van de familie Van der Vaart, een belangrijke rol speelt in deze werkzaamheden op de Waddenzee. CT Systems ontwikkelt de software en levert ook de mensen die met meetapparatuur de plaatsbepaling van de vangnetten bepalen.

Julian van der Vaart: "Ik kom toevallig net vandaag (weer) van het kraanschip Afsluitdijk van de firma Klein. Wij voorzien voor hun alle navigatie en positionering, ook hebben we in de afgelopen weken op het Zeeuwse kraanschip de Ri-Jos van de Firma Timmerman Waterwerken positionering apparatuur geplaatst.

In de afgelopen weken heeft Jan van de Wiel met onze Viking Navigation software stromingsmetingen gedaan voor de mosselnetten. Ook Hans Klein maakt op zijn kraanschip gebruik van Viking.

Binnenkort krijgen we ook nog de mosselnetten voor Kees Groot welke samenwerkt met Tijsterman Waterwerken, welke ook weer Viking aan boord heeft.

Veel Viking en Wieringers op het wad in ieder geval!"

Lees verder...

(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Slagerij Ottens
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
Kobus Smit - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...