Wadvogeltelling met veel ‘kokkers’ en de 1e kieviten, grutto’s en tureluurs
Uitgegeven op 11-03-2012 om 12:34  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Wieringer Natuurnieuws door Wim Tijsen – Wetlandwacht Vogelbescherming.

De maandelijkse wadvogeltelling van gisteren leverde vooral veel ‘kokkers’ (Wierings voor Kokmeeuwen) op. Bij het Schor van Den Oever zaten er wel zo’n 5.500 met op de achtergrond de Oosterlanderkerk een fraai gezicht.De weidevogels zijn inmiddels teruggekeerd en de 1e kieviten buitelen boven de weilanden.
Daarbij ook al een paar grutto’s en de allereerste geringde tureluur uit mijn onderzoek was terug gekeerd bij het Normerven. Deze vogel(C73) zat vorige week zaterdag nog in het zuidwestelijkste puntje van Engeland in het Exe-estuarium waar ze overwinterd heeft. Binnen een week heeft ze de 700 km overbrugd.
A.s. donderdagavond 15 maart, 20.00 uur, in de Harmonie in Hippolytushoef kunt u naar de Startavond v/h weidevogelseizoen met o.a. een presentatie over het Tureluuronderzoek op Wieringen.


Na de vorst in februari waren veel rotganzen uitgeweken naar het zuiden, maar inmiddels zitten er weer zo’n 2.000 op ons eiland. Daartussen zit af en toe een zeldzame Zwarte Rotganzen die uit Noordoost-Siberië zijn komen overwaaien. Deze vallen op door hun hele dikke witte nekring en een witte contrastrijke zijflank.


Bij het vogelobservatiepunt van de haven van Den Oever zaten vijf sneeuwgorsen. Dit zijn zangvogels van de Siberische toendra die hier overwinteren, ze kunnen daar pas half juni of in juli broeden. De mannetjes zijn dan fraai wit en de vrouwen bruin om niet op te vallen.

Andere opvallende zaken tijdens deze maandelijkse telling, waarbij het vaste land van Wieringen en de waddenkust tegelijkertijd door zes mensen wordt geteld, waren:
een Kraanvogel in de Polder Waard-Nieuwland en de Grote Zilverreiger in de Westerlanderkoog.


En uiteraard mag bij een bezoek aan de Waddenhaven de vaste gast niet ontbreken. Hij valt niet erg op, maar ligt altijd aan het einde van de pier bij de observatiepost te slapen op de buizen van de mosselcultuur. Af en toe tilt deze jonge zeehond zijn kop even op en strekt hij zich uit. Hij heeft een geel merkje aan zijn flipper, ten teken dat hij ooit in Ecomare heeft gezeten en weer opgeknapt is los gelaten.


Wim Tijsen, Wetlandwacht Vogelbescherming, De Dolven 39, Westerland
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
BSA - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...