IJsselmeer verdient status Nationaal Landschap
Uitgegeven op 08-03-2012 om 06:48  |  link  |  bewaar  |  print

ENKHUIZEN – De IJsselmeervereniging wil dat het IJsselmeer een Nationaal Landschap wordt. Ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan houdt de IJsselmeervereniging op 7 april een minisymposium over de bijzondere kwaliteiten van het IJsselmeergebied in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het kabinet heeft besloten om het landschapsbeleid bij de provincies te leggen. Het IJsselmeergebied heeft economisch, historisch en ecologisch een eigen identiteit, maar ligt in meerdere provincies en daarom is hier nationale sturing vereist.

In Nederland is veel aandacht voor de natuur, maar weinig voor een weids landschap zoals het IJsselmeer. De IJsselmeerverenigingpleit er al 40 jaar voor om het IJsselmeergebied als een Nationaal Landschap te benaderen: het gebied als één geheel te beheren. Het kabinet heeft de bestuursvorm Nationaal Landschap afgeschaft en het beheer hiervan versnipperd over lagere overheden. Veel bestuurders willen het elkaar en ondernemers naar de zin maken met stadsuitbreiding, industriegebieden of windmolens. Deze lokale en regionale ontwikkelingsdrift is met de gedecentraliseerde natuurbeschermingsregelgeving steeds moeilijker te weren, maar tast het landschap van het IJsselmeer continu aan.

De IJsselmeervereniging vindt dat het IJsselmeergebied economisch, cultureel en ecologisch een eigen identiteit heeft. Al 40 jaar zet zij zich actief in om het IJsselmeer als één landschap te beschouwen en aldus te beheren met ruimte voor duurzame economische ontwikkeling en recreatie. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan houdt de IJsselmeervereniging daarom een minisymposium over de bijzondere kwaliteiten van het IJsselmeergebied.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Verbindingsdijk Ewijksluis-Wieringen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...