Ftyslán boppe in Vikingschip
Uitgegeven op 19-02-2012 om 21:06  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Friese musici veroverden zondagmiddag Het Vikingschip bij het tweede concert van Jazz op Wieringen. Het Werelds Trio en jeugdband The Music Box, beide uit Sneek, verzorgden een gevarieerd concert.


Werelds Trio (+1): v.l.n.r. Jacob Sytsma, Kees Romers, Willem Romers en Wytze van der Meer

De middag ging van start met het ‘WereldsTrio’, bestaande uit tenorsaxofonist Kees Romers, Wytze van der Meer op babybas en accordeonist Jacob Sytsma. Het trio was voor de gelegenheid uitgebreid met drummer Willem Romers. Het kwartet speelde swingende Klezmer, Balkan- en Latin-Jazz. Er werd zelfs een uitstapje naar Surinaamse muziek gemaakt. Bandleider Kees Romers en de andere musici zetten een swingend optreden met opgewekte muziek neer. Er was ook volop ruimte voor solo’s. Wytze van der Meer speelde op een babybas, een elektrische contrabas ter grootte van een cello. Het versterkte geluid van de bas kwam zijn solo’s niet ten goede. Jacob Sytsma onderscheidde zich met Balkanklanken, die hij ook tot de jazz rekende, evenals de klezmermuziek. ,,Het principe is, dat de muziek uit je hart komt.’’ Met de jazz standard Caravan, in 1937 voor het eerst uitgevoerd door Duke Ellington, vertolkte het combo een big band nummer, dat ook in klein gezelschap volop swingde.


Soundboxx

Na de volwassen musici was het de beurt aan Soundboxx, zes jongens en meisjes uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en uit de brugklas. De jeugdige pupillen van Kees Romer volgen les op de muziekschool van Sneek en repeteren wekelijks onder leiding van hun mentor. De jeugd had een schare fans uit Friesland meegnomen, maar kreeg er al gauw een schare Oeverse fans bij. De jonge musici soleerden er lustig op los in pop-, blues- en jazznummers. Ze kregen de handen van het publiek op elkaar met het bluesnummer ‘Double shuffle’. De jeugd genoot van haar ‘buitenlands’ optreden, maar het publiek niet minder. Romer speurt zijn leerlingen voortdurend aan en geeft hun talent alle ruimte. Zij zijn stuk voor stuk beloften voor de toekomst.


v.l.n.r. Han Wesselink, Kees Romers, Willem Romers en Wytze van der Meer

Ook in de derde set vervulde Kees Romer met zijn enthousiasme een belangrijke rol. Toetsenist Han Wesselink nam de plaats in van Jacob Sytsma. Wesselink ontpopte zich niet alleen als uitstekend toetsenist, maar bleek ook over goede zangkwaliteit te beschikken. Dat onderstreepte hij met zijn uitvoering van ‘Just the two of us’ van Grover Washington junior. Wesselink durfde zelfs ‘Body and soul’, onder meer bekend geworden in uitvoeringen van Coleman Hawkins, Ella Fitgerald en Billie Holiday aan. De ballad heeft in 80 jaar nog niets aan kracht ingeboet. Het combo maakte met Five foot two een vrolijk en aangenaam uitstapje naar dixieland. In het voorlaatste nummer verwisselde Kees Romer zijn tenorsaxofoon voor de baritonsaxofoon. De baritonsax kwam in het rhytm & bluesnummer ‘Apple Jack’ volledig tot zijn recht. Accordeonist Jacob Sytsma sloot in de finale nog één keer aan. Het vijftal besloot met het swingende Choo choo ch'boogie.


Kees Romer op baritonsaxofoon

Het volgende concert van Jazz op Wieringen is op zaterdagavond 3 maart. Dan komt big band Miss Jones uit de Wieringermeer naar het Vikingschip.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Woonhuis Kroonprins - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...