Raadsleden Hollands Kroon houden hun kruit droog
Uitgegeven op 09-02-2012 om 23:30  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA – De raadsleden van Hollands Kroon hielden het meeste van hun kruit nog even droog tijdens de behandeling van de gemeentebegroting. Er werden (nog) nauwelijks moties en amendementen ingediend. Burgemeester Theo van Eijk gaf daar wel alle ruimte voor, maar zal moeten wachten tot de raadsvergadering van 23 februari.

Waar een begrotingsbehandeling doorgaans leidt tot politiek vuurwerk, bleef dat bij de eerste begroting van Hollands Kroon uit. Het bleef bij wat speldenprikken van de oppositie richting coalitie. Over één punt struikelden verschillende raadsleden. De in september vorig jaar afgesproken harmonisatie van riool- en afvalstoffenheffing is niet in de begroting terug te vinden. Wethouder Enno Bijlstra (VVD) trok het boetekleed aan. De harmonisatie is over het hoofd gezien en niet voor 1 januari van dit jaar vastgesteld. Gedurende het begrotingsjaar 2012 is harmonisatie niet meer mogelijk.

Enkele fracties namen een voorschot op voorstellen en wijzigingen, die zij willen indienen. Fijko van der Laan (PvdA) wil paal en perk stellen aan de uitgaven aan externe deskundigen. ,,Uurtarieven mogen, omgerekend naar een jaarsalaris, niet boven de Balkenendenorm uitkomen.’’ Hij vond in ieder geval een medestander in Johan Paul de Groot (ChristenUnie), die een maximumtarief van € 100,00 per uur wil. De Groot stelde ook voor om aan arbeidsmigranten, die bijvoorbeeld in de agrarische sector werken, toeristenbelasting te heffen. ,,Zo dragen zij ook een steentje bij aan de voorzieningen in onze gemeente, waar zij gebruik van maken.’’ Van der Laan zie op zijn beurt daar ook wel voor te voelen.

Piet Bruijstens (Senioren Hollands Kroon) nam een voorschot op een aantal moties, die zijn partij wil gaan indienen. Bruijstens wil de bibliotheken, de buurtbus en de belbus in stand houden. Ook pleitte hij voor een jachthaven en hoogwaterkering in de haven van Den Oever. Elaine Vlaming (CDA) vroeg hem al vast om financiële dekking, als hij met voorstellen komt.

De andere politici kwamen evenmin met concrete voorstellen voor de begroting. Die zullen zij op de vergadering van 23 februari indienen. Burgemeester Van Eijk voorziet tijdens die vergadering dan ook meer debat. Daarom zal die vergadering een uur eerder beginnen, namelijk om zeven uur. Bij de volgende vergadering komt namelijk ook Commissaris van de Koningin Johan Remkes langs om te praten over het profiel van de nieuw te benoemen burgemeester. Bovendien moet dan nog besloten worden over de moties en amendementen. Wordt vervolgd dus.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Boerderij van Koorn - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...