Bij het afscheid van de raadsleden van de gemeente Wieringen
Uitgegeven op 20-12-2011 om 09:13  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Lovende woorden voor de scheidende raadsleden van Marjan van Kampen tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeente Wieringen vorige week. Hieronder kunt u het nog eens nalezen.


Fotografie copyright: foto Henk-Jan Wittink.


Marjan van Kampen-Nouwen:

Jan van Berkum

Raadslid sinds 2006. Een periode fractievoorzitter geweest en lid van het Algemeen Bestuur Vereniging van Waddenzeegemeenten. Ook je betrokkenheid als lid van het AB van KIMO bleef niet onopgemerkt doordat je een jaarlijkse prijs voorstelde voor diegene die het meeste vuil uit zee had opgevist.

We kennen Jan als een betrokken raadslid van de PvdA fractie die feitelijk beter tot zijn recht komt als raadslid, dan deze taak in combinatie met het fractievoorzitterschap.
Strijdlustig maar met humor en met oog voor politieke gevoeligheden was jij zeker in de laatste raadsperiode een goede aanvulling voor deze raad.
Jan van Berkum woont op De Haukes en heeft regelmatig een pleidooi gehouden voor de Vereniging Haukes in Zicht, inzake het Wieringerrandmeer of als de Vereniging een verbetering wilde aanbrengen in de omgeving.
Jan is een flinke periode werkzaam geweest bij de gemeente Wieringen en hij wist als geen ander hoe je subsidiepotten kon openbreken of contacten leggen zodat de gemeente daar baat bij had. In zijn huidige werkkring is dat ook wederom zijn taak en Jan wijst als raadslid ook nu weer op de mogelijkheden die er zijn voor subsidies of externe financiering en zo doet hij er alles aan om zijn PvdA doelstellingen te behalen en het goede voor Wieringen te bereiken.

Jan is een man met gebruiksaanwijzingen.
Hij kan ongenuanceerd uit de hoek komen, mensen keihard aanvallen en vervolgens weer lachend de vergadering afronden. Jan deelt weleens een symbolische tik uit maar is ook in staat om die te incasseren: wat in mijn ogen een kwaliteit is.
Jan is ruim 23 jaar werkzaam geweest voor de gemeente Wieringen en werd voor een periode gedetacheerd bij het Gewest Kop van Noord-Holland, maar ondanks zijn capaciteiten kon hij daar niet blijven werken
Jan kwam weer terug op Wieringen bij de gemeente en koos uiteindelijk zelf voor een andere werkomgeving en als ik zie wat hij nu allemaal bij de gemeente Nieuwkoop realiseert met het zeilevenement genaamd: Nationaal Regenboog Evenement voor de Randstad, geeft dat aan dat dit ook een goed besluit is geweest.
Jan vindt dat Wieringen, net als Medemblik met de Regatta en Nieuwkoop met het Regenboogevenement, een zeilevenement moet organiseren. Ik ben het met die stelling eens Jan. Hollands Kroon heeft hier alles voor: prachtige havens, zoet en zout water met een schitterend achterland en een Waddenfonds om ons hierin financieel te ondersteunen.

Jan van Berkum gaat niet verder als raadslid in Hollands Kroon. Dat geeft ruimte Jan om andere dingen op te pakken en ook jouw gezondheid vraagt met enige regelmaat om wat meer rust en daarom is het verstandig van je dat je nu afscheid te neemt van de actieve politiek.
Ik ga er van uit dat jij niet achter de geraniums verdwijnt. Jan van Berkum blijft wie hij is: energiek, creatief en enthousiast.
Ik hoop dat jij je met deze kwaliteiten toch naast je werk, op een goede wijze blijft inzetten voor de Wieringer gemeenschap.
Jan bedankt en veel succes voor de toekomst.


Gea Burm

Raadslid sinds 1998. Eerst was jouw man Michel raadslid en toen hij aangaf hiermee te willen stoppen heb jij het stokje van hem overgenomen.
Gea is op de achtergrond de bezige bij binnen de fractie. Ruim 15 jaar raadslid en nu ga je toch echt stoppen. Jarenlang was je secretaresse van de partij en je gaf laatst aan dat het in Hollands Kroon allemaal langs je heen gaat nu anderen deze taak op zich hebben genomen.
Zo’n proces van stapje bij stapje afscheid nemen van iets wat je met veel plezier hebt gedaan is heel verstandig; dan kun je jij er ook beter op voorbereiden.

Gea was op velerlei vlak betrokken bij het wel en wee van de sport op Wieringen. De gezamenlijke sportverenigingen in Den Oever hebben aan jou een goede pleitbezorger gehad voor de gymzaal in Den Oever. Dat woord gymzaal wilde jij niet horen; een sportzaal moest er komen, met valkuil, kantine en ruimte voor het onderwijs en vrijetijdsbeleving.
Helaas werden er vanuit financieel oogpunt andere keuzen gemaakt maar dat belette jou niet om telkenmale wethouder De Waal te vragen om een grotere zaal met meer faciliteiten.
Wethouder De Waal staat bekend als een evenwichtig persoon maar jij was in staat om daar wat deining in te brengen.

Als raadslid heb jij het in de periode dat Elbert Volkers wethouder was, niet altijd gemakkelijk gehad. Grote vraagstukken zoals de brede school en sportvoorzieningen in Hippo en Den Oever waarop niet direct een pasklaar antwoord voor was, gaven soms spanning binnen de fractie en jij deed je best om hier als fractie en of coalitie geen schade door op te lopen. Ik wil je daarvoor danken want uiteindelijk kwam deze inzet van jou ten goede aan de gemeente Wieringen en dus ook de verenigingen die jij zo’n warm hart toedraagt.

Gea is als voorzitter van gymnastiekvereniging DOS voorgedragen als lid in de Orde van Oranje Nassau. Terecht is deze onderscheiding aan jou uitgereikt want zo’n betrokken voorzitter van een vereniging met vele jeugdleden verdient zo’n compliment van de Koningin.
Daarnaast ben jij actief geweest voor vrouwenorganisaties op Wieringen en natuurlijk de politiek. Als raadslid heb je samen met Maartje Burghout er voor gezorgd dat er een passend afscheidscadeau is voor vertrekkende raadsleden en het doet mij deugd dat ik er vanavond een aan jou mag overhandigen.

Gea, dank voor alles, geniet van je vrije tijd, jullie prachtige kleindochters en het ga je goed.


Elbert Volkers

Raadslid sinds 1994. Waar zal ik beginnen? Een Wieringer in hart en nieren. Hier niet geboren maar zo verweven geraakt met zijn omgeving, de historie van ons eiland, de mensen en hun verhalen: Elbert je bent voor mij een echte Wieringer.
Als raadslid kwam je in de gemeenteraad en hieraan kon iedereen merken dat Elbert de man van samenwerken is. Elbert houdt niet van ruzie en onrust en probeert het een ieder zo goed mogelijk naar de zin te maken. Je enthousiasme werkt aanstekelijk en je kennis van de cultuurhistorie is niet onbekend gebleven nu je in de Raad van Cultuur voor de provincie Noord-Holland zit, waar je heel veel plezier aan beleefd.

Van 2006 tot 2010 was je wethouder van deze gemeente. Ook hierin gaf je blijk van je grote betrokkenheid en was je een collega die goed samenwerkte binnen het college. Je worstelde je met de toenmalige coalitie door de vier jaar heen en het heeft niet aan de persoon Elbert Volkers gelegen dat jij niet als wethouder terugkwam na de verkiezingen van 2010.
Ondanks dat je graag nog een periode als wethouder was aangebleven heb jij je constructief opgesteld richting het nieuwe college en je rol als fractievoorzitter uitstekend vervult. De gemeenteraad zag in jou direct een prima voorzitter van de commissie Algemeen en ook al stonden er punten op de raadsagenda die jij als wethouder al had opgepakt, je houding bleef zeer positief met een duidelijke oppositie-ondertoon maar dat was natuurlijk ook je rol.

Dat jij doorgaat als raadslid in Hollands Kroon stelt mij gerust op velerlei vlak. Je zult ook binnen die nieuwe PvdA fractie Hollands Kroon een grote meerwaarde zijn voor wat betreft de samenwerking binnen de nieuwe ploeg. En welke rol jij ook krijgt binnen die nieuwe fractie, je blijft aandacht vragen voor de belangen van Wieringen vanuit de overtuiging dat wat goed is voor Wieringen ook goed is voor Hollands Kroon.
De inwoners van Wieringen hebben daarom jouw kandidatuur van harte ondersteund tijdens de recente verkiezingen en dat bevestigt maar weer dat velen jou graag zien functioneren als volksvertegenwoordiger.

En Elbert ik heb je vaak bewonderd; de tijd en energie die je stopte in bijvoorbeeld het project “ De Wierdijk”. Deze prachtige provinciale monumentale dijk op Wieringen verdient naast de gemaakte film, veel meer aandacht en natuurlijk restauratie. Ook jouw inzet bij de renovatie of herbouw van de Wierschuur oogst respect. Jij blijft vechten, soms tegen alle winden in maar je gaat voor de zaak; of het nu om natuur, cultuur of de Wieringer gemeenschap gaat. Elbert Volkers pakt door en is daarbij in staat om met voor- en tegenstanders goed in overleg te blijven.

Elbert, ik wil je danken voor alles wat je voor onze gemeente en gemeenschap hebt gedaan. Je hebt terecht de erepenning gehad van deze gemeente en ik wil je heel veel succes toewensen als raadslid van Hollands Kroon en natuurlijk wensen wij jou en je gezin alle goeds toe.


Otto Klink

Raadslid vanaf 2002.
Otto was even weg na de verkiezingen van 2010 maar kwam terug als raadslid voor de VVD toen Jaap Koorn wethouder van de gemeente Wieringen werd. Toen jij nog volop bezig was met je bedrijf had je eigenlijk onvoldoende tijd om het raadswerk daarnaast te kunnen doen. Uiteindelijk kon je jouw bedrijf verkopen en zagen we Otto ook meer op informatiebijeen-komsten zoals bijvoorbeeld de Afsluitdijk. Vaak samen met Pim met wie jij goed samenwerkte en natuurlijk later ook Diana.

Otto is altijd vrolijk en wil graag transparant handelen. Iedereen krijgt antwoord van Otto en hij heeft ook weinig te verbergen. Otto is open en benadert iedereen gelijk. Hij gaat voor de ondernemer en zet zich in voor deze belangrijke groepering op Wieringen.
Ook voor evenementen en cultuur weet men Otto te vinden. In deze laatste raadsvergadering werd het verzoek om een financiële bijdrage voor restauratie van de klokkenstoel van de kerk van Westerland door Otto onder onze aandacht gebracht.

We kwamen samen in gesprek toen jij tegen zaken opliep rond projectontwikkeling op het Molenveld. Samen met een partner ontwikkelde jij daar bedrijfsgebouwen en soms moest er weleens worden overlegd als Otto vond dat zaken anders moesten. Ik heb dit altijd in jou gewaardeerd dat jijzelf het initiatief nam om erover te praten en ook al was je niet tevreden met de uiteindelijke uitkomst van het gesprek dan heb je daar in je functioneren als raadslid nooit blijk van gegeven en dat siert je.

In de gemeenteraad was Otto niet degene die het woord wilde voeren; hooguit een verdiepende vraag maar niet direct reageren in de discussie. Hij liet dat aan de fractievoorzitter over en Otto was voor de partij vooral actief op de achtergrond. Hij had soms wel moeite om het collegestandpunt te ondersteunen als dit niet voor iedereen even goed uitpakte. Misschien ook dat Otto om die reden heeft gekozen om samen met Diana en Pim afscheid te nemen van de VVD en als zelfstandige lijst de raadsperiode te vervolgen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van Hollands Kroon hebben jullie een nieuwe partij opgericht wat er toe geleid heeft dat er een raadszetel komt in Hollands Kroon. Dit betekent dat Otto niet verder gaat in de nieuwe gemeente; waarschijnlijk wel politiek actief blijft op de achtergrond.
Otto, in 2010 heb jij al het afscheidscadeau mogen ontvangen en dus alleen bloemen voor jou met daarbij natuurlijk onze dank en veel succes met alles wat er nog op je pad mag komen.


Pim de Herder

Raadslid voor de VVD sinds 2006 en vanaf 2011 voor de PVL.
Pim, architect en raadslid; in die volgorde heb jij je in onze gemeenteraad geprofileerd. Ik herinner me de vele discussies over het Wieringerrandmeer, de hoogwaterkering, bestemmingsplannen en natuurlijk: het Visjagersgaatje.
Je bent niet de man van het debat; je blijft een heer en je luistert goed naar alles wat er wordt gezegd. Maar dan wel in de microfoon anders kan je het echt niet volgen.

Pim de Herder is een kenner van de Wieringer boerderij; sterker nog; je hebt deze bedacht en ontworpen en vele mensen wonen naar grote tevredenheid in zo’n prachtig gebouw van jouw hand. Toen jij raadslid werd had je moeite om onderscheid te maken tussen beleid vaststellen op hoofdlijnen en de behoefte om op detailniveau de zaken te regelen. Jouw grote kennis en ervaring als architect in dit gebied bracht dat met zich mee en we hebben enkele keren een gesprek gevoerd om dit op een andere manier te stroomlijnen maar dat lukte ons niet helemaal. In commissievergadering of raadsvergadering wist jij, Pim, de portefeuillehouder RO tot grote wanhoop te drijven. Toen Jaap Koorn wethouder werd en later Andre Lont werd dit al veel minder. Het Visjagersgaatje blijft natuurlijk hoog op jouw agenda staan en als we er toch voor gaan om een deur van 25 miljoen aan te schaffen moet Hollands Kroon er samen met RWS voor zorgen dat het Visjagersgaatje goed op vaardiepte wordt gehouden.
Goed voor de visserij, goed voor de werkgelegenheid en goed voor de natuur. Zo een echte Liberaal betaamt.

Je hebt samen met Diana en Otto afscheid genomen van de VVD-fractie waar je jarenlang deel van hebt uitgemaakt. Je werd lijsttrekker van de PLV en nu ga je in Hollands Kroon verder met 1 zetel. Complimenten Pim dat je dit hebt weten te bereiken, je gaat door en ook al zit je er alleen namens je partij; je bent niet de enige en je kunt als oppositie natuurlijk ook afspraken maken met elkaar. Dat recht is niet alleen voorbehouden aan de coalitie.

Pim, ik heb je leren kennen als een betrokken, inhoudelijk goed geïnformeerd raadslid. Op vele bijeenkomsten mocht ik je ontmoeten en je nam je taak als raadslid zeer serieus. Na afloop van de raadsvergaderingen kon je gezellig met iedereen napraten en genoot je van de onderlinge contacten tussen de aanwezige mensen. Je bent op Wieringen een bekende verschijning en men heeft jouw inzet gewaardeerd door je raadslidmaatschap door te zetten in Hollands Kroon. Men heeft op Wieringen veel respect voor de wijze waarop jij je hebt ingezet voor bijvoorbeeld de Museumboerderij, de kerken en het verenigingsleven. Als er iets verbouwd moest worden wist men jou te benaderen om dat even te tekenen of te schetsen zodat de kosten beperkt konden blijven. Dat siert je Pim en ik vermoed dat je ondanks dat je met je architectenbureau bent gestopt, nog weleens zal worden benaderd vanwege je kennis van dit gebied en je bereidheid om mensen te helpen.
Ik hoop dat je de komende jaren veel plezier mag beleven aan het raadslidmaatschap van Hollands Kroon. Ik wens je samen met Nel nog vele goede jaren toe en dank je voor je inzet voor de gemeente Wieringen.


Diana van der Kraats

Raadslid sinds 2010.
Diana kwam als nieuweling binnen in de gemeenteraad maar was niet onbekend met gemeenten in het algemeen omdat je enkele jaren werkzaam bent geweest op personeelszaken bij de gemeente Anna Paulowna.
Een gemeente besturen is anders dan bij een gemeente werken en daar kwam jij al snel achter. Je kwam in een grote fractie van vijf leden waarbinnen het niet eenvoudig voor jou was om op sommige zaken wat meer accent te leggen. Je bereidheid was daar om direct zitting te nemen in de regiegroep namens onze gemeente maar ook ervaarde je dat het niet eenvoudig was om zaken te wijzigen of een andere koers te gaan varen.
Het besluit om samen met Pim en Otto afscheid te nemen van de VVD en als nieuwe partij de verkiezingen voor Hollands Kroon in te gaan was verrassend. Het is geen gemakkelijk besluit geweest en de wijze waarop jullie dit hebben gedaan heeft er met name voor gezorgd dat de gemeente Wieringen zo min mogelijk financiële schade opliep door jullie opstelling om de zittende wethouder Lont te blijven ondersteunen.
Er kwam een andere Diana naar voren nadat de keuze openbaar was. In de raads-en commissievergaderingen moest jij jezelf of de partij in oprichting meer profileren en je vormde samen met Pim en Otto een nieuwe fractie die in een hele korte tijd zichzelf veel eigen moest maken.
Partij oprichten, campagne voeren en daarnaast oppositie voeren binnen de gemeenteraad.
Dat laatste was best moeilijk. In zo’n laatste jaar voor een fusie staat alles al vast, bepaalt de nieuwe gemeente in oprichting de zaken voor het komende jaar en was het niet eenvoudig voor jullie om oppositie te voeren. Jij probeerde het wel; denk maar aan de Japanse Duizendknoop, de familie Slijkerman, het parkeerprobleem op het Kerkplein en de blauwalg.

Je kennis van personeelzaken kwam tot uiting in de gesprekken die we in fractievoorzitteroverleg en regiegroepbijeenkomsten hebben gevoerd. Ik heb het als prettig ervaren dat er een binnen deze groep mensen zijn die vanuit hun professie meedenken voor onze medewerkers.

De nieuwe partij PVL heeft 1 zetel behaald in Hollands Kroon. Jullie campagne is bij veel kiezers goed aangeslagen want het is best bijzonder dat een lokale, nog niet zo lang bestaande partij, 1 zetel weet te bemachtigen vanuit bijna alleen Wieringen. Jijzelf komt niet in de nieuwe gemeenteraad van Hollands Kroon maar over twee jaar zijn er wederom verkiezingen en je kunt nu verder bouwen aan de partij. Als je in een tijdsbestek van slechts enkele maanden 1 zetel haalt dan heb je nu twee jaar de tijd voor de volgende drie zetels en kom jij vast terug na 2014.

Diana, dank voor je inzet en betrokkenheid. Veel succes bij alles wat er nu op je pad gaat komen en natuurlijk ook alle goeds voor je privé-leven toegewenst.


Jan Brouwer

Raadslid sedert 2002.
De naam Jan Brouwer wordt binnen dit huis veelal in verband gebracht met financiën. Jan zei niet veel tijdens raadsvergaderingen maar als het over geld ging dan werd Jan alert.
Termen zoals kapitaalmarkt, RBS, grondaankoop Bouwfonds en natuurlijk afkoopsom havens. Jan was kritisch maar bereid om te luisteren naar goede adviezen.
Je zat boven op de centen maar wel met een sociale kant als het ging om de ‘kleine man’ want daar had Jan oog voor. Het was voor mij als portefeuillehouder en voor onze medewerkers van de afdeling Middelen fijn dat Jan hier in de commissie of raadsvergadering aandacht voor had.
Jan was de vervanger voor de fractievoorzitter van WR’05 en hij heeft voor de verkiezingen van Hollands Kroon zijn uiterste best gedaan om toch een raadszetel te behalen. Zelfs bezwaar wilde hij aantekenen tegen de uitslag omdat de restzetelverdeling hem toch wat vreemd overkwam. Gezamenlijk met Pier Hoitinga gingen jullie richting Anna Paulowna maar het mocht niet baten. Alles was correct volgens de regels verlopen en er kwam helaas geen zetel voor WR’05.

Nadat Jan gestopt was met de visserij is hij gaan werken bij de Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Nu is Jan sinds enige tijd gestopt met werken en geniet hij van wat meer vrije tijd, zijn kleinkinderen en de Wieringer Aak. Als Jan met de aak op pad gaat is hij weer Jan Brouwer de vissersman, die graag vaart in een schitterend gerestaureerde aak. Het uitje tijdens het grote zeilevenement Sail in Amsterdam was een mooie belevenis waar ik met veel plezier op terugkijk.

Jan Brouwer is standvastig. Het Wieringerrandmeer heeft Jan nooit de meerwaarde van ingezien en hij bleef erop hameren dat dit geen goed plan was voor Wieringen. Hij wilde wel een sociaal-economische impuls maar geen meer met huizen er omheen. Vele jaren heb ik hem horen zeggen dat het geldverkwisting was en uiteindelijk werd Jan door de provincie Noord-Holland hierin gesteund.

Jan was de man die altijd even vooroverleg had voordat hij zaken in de openbare vergaderingen bracht; een echte teamspeler en je deed dit zowel vanuit de oppositie als vanuit de coalitie. Met Jan Brouwer kun je samenwerken en dat hoort ook zo als je uiteindelijk voor dat ene doel gaat: namelijk het welzijn van onze inwoners.
Jan, jij komt in Hollands Kroon niet terug maar je kunt nu echt alle tijd nemen voor die prachtige kleinkinderen en de Wieringer Aak.
Ik wil je danken voor je inzet voor de gemeente, je collegialiteit en ik wens je alle goeds toe voor de toekomst, samen met Joke.
Het ga jullie goed!


Pier Hoitinga

Raadslid vanaf 2002.
Na de verkiezingen van 2006 kwam Martin Scholten op voorkeurstemmen in de gemeenteraad en kon Pier geen zitting nemen in de gemeenteraad. Martin Scholten heeft toen nog een korte periode in de gemeenteraad gezeten en in december 2008 werd Pier Hoitinga wederom benoemd tot raadslid van de gemeente Wieringen. Vanavond neem hij afscheid, want Pier ambieerde zelf al geen actieve rol meer in de politiek en ik heb hem weleens horen zeggen dat hij aan het thuisfront ook had beloofd te stoppen met de actieve politiek.

Pier is een zeer nauwgezet man. Hij leest zijn raadsstukken uiterst zorgvuldig, vormt dan zijn mening en gaat de discussie aan met de bestuurders achter de tafel om zijn standpunt te verdedigen. We hebben dat menig keer beleefd en doordat Pier ook tijd vond om informatiebijeenkomsten bij te wonen was hij als raadslid zeer goed geïnformeerd.

Vanuit het raadslidmaatschap was Pier in de laatste raadsperiode afgevaardigde in het Algemeen Bestuur van de Vereniging van Waddenzeegemeenten. In deze bijeenkomsten werd het Algemeen Bestuur geïnformeerd over lopende zaken rond het Waddenfonds, het Deltaplan waddenwerken, Natura 2000 en de Waddenzee Werelderfgoed. Ontwikkelingen die van groot belang zijn voor het Waddenzeegebied en daardoor ook voor onze gemeente maar wat niet direct in onze discussies terugkwam in de raadzaal. Tijdens die bijeenkomsten was Pier Hoitinga een goed vertegenwoordiger voor de belangen vanuit onze gemeente en ook hiervan kan ik alleen maar zeggen dat hij zijn taak zeer serieus op nam.

Pier Hoitinga heeft altijd bij RWS gewerkt en dat bleef niet onopgemerkt. Zogauw de discussie over waterkeringen, dijkversterkingen en wegen ging was Pier in zijn element en konden wij merken dat hij zeer veel ervaring had over alles wat met deze materie had te maken. Een waterstaatsman wil niet dat de stevigheid van een waterkerende dijk wordt ontkracht doordat men in of op die dijk iets wil realiseren. Pier kon daardoor niet vrolijk worden van een stormschild op de vernieuwde Afsluitdijk en hij werd, mede door de financiële realiteit waarin wij nu verkeren, toch in zijn gelijk gesteld, doordat er uiteindelijk voor een overslag is gekozen.

Pier. In de afgelopen periode heb jij er veel aan gedaan om toch voor WR’05 een raadszetel haalbaar te maken. Ondanks jullie inzet van de afgelopen jaren, de grote inzet van jullie wethouder Jacques de Waal, heeft dit niet mogen leiden tot een vervolg in Hollands Kroon.
Ik weet dat je vanuit Den Oever, de politiek op afstand blijft volgen, zeker voor wat betreft de ontwikkeling in je eigen leefgebied en ik wens je samen met je vrouw, nog vele goede jaren toe en bedank je voor je inzet voor de gemeente Wieringen.


Jan de Caluwé

Raadslid vanaf 2010.
Nog maar zo kort raadslid maar al wel langer bekend binnen de politieke arena van de gemeente Wieringen. In de raadsperiode daaraan voorafgaand was Jan al commissielid voor de partij in de commissie Grondgebiedzaken.

Jan de Caluwé is er de man niet naar om veel aandacht voor zichzelf op te eisen; sterker nog, Jan is zeer bescheiden en wacht zijn moment af om zijn mening te verkondigen. Maar dat doet hij dan ook heel kort en bondig. In de laatste commissievergadering van Algemeen reageerde hij direct toen er iets werd gezegd over zijn partij WR’05 en daarna was het politieke steekspel ook direct over.
Dat zegt ook iets over Jan de Caluwé. Hij doet wat hij moet doen en zolang het correct verloopt en er geen onheuse opmerkingen worden gemaakt is Jan op de achtergrond wel aanwezig.
Het siert Jan de Caluwé dat hij zich verre houdt van cliëntisme. Bij bestemmingsplanprocedures houdt hij de uitgangspunten vast en kan op hoofdlijnen, besluiten nemen. Dat is natuurlijk ook de taak van een raadslid maar in een kleine gemeente, waar iedereen, iedereen kent, is het niet altijd gemakkelijk om juist die hoofdlijnen vast te houden maar Jan de Caluwé kan dat.

In de laatste commissie Grondgebiedzaken was Jan ook inval-voorzitter. De heer Tip was verhinderd en er stonden flink wat agendapunten voor die avond, zoals bijvoorbeeld de hoogwaterkering Den Oever, Masterplan Den Oever en het jaarverslag van de gemeentelijke milieutaken. Jan had de vergadering goed in de hand en kon als voorzitter de discussie prima leiden. Hieruit blijkt maar weer dat Jan prima zijn taken uitvoert en of hij nu voorzitter of commissielid is; Jan blijft zakelijk, rustig en gedegen.

Jan, WR’05 gaat niet verder maar het zou voor Hollands Kroon niet verkeerd zijn als men in de toekomst jou zo benaderen voor een raadslidmaatschap van een partij die ook bij jou past.
Je hebt hier veel geleerd en naast jouw werk bij een beveiligingsbedrijf is er misschien in de toekomst ook ruimte om je in te zetten voor de gemeente Hollands Kroon.
Ik wil je in ieder geval dankzeggen voor je inzet voor onze gemeente, je veel succes toewensen voor je verdere toekomst, zowel zakelijk als privé.
Jan, het ga je goed!


Han Koppe

Raadslid vanaf 1994. Eerst was Han Koppe lid en ik vermoed; bijna ook altijd fractievoorzitter van OW’91. Na onvrede binnen de fractie ontstond er een nieuwe partij, het huidige WR’05. Wederom een lokale partij want Han Koppe is de mening toegedaan dat gemeentepolitiek niets te doen heeft de landelijke politiek.
Han Koppe was en bleef fractievoorzitter. Een rustige, weloverwogen, integere man die met humor soms prikkelende opmerkingen kon maken maar altijd met een kwinkslag naar de ander en nooit persoonlijk.
Han was niet de fractievoorzitter die perse het woord moest voeren. Hij liet dit graag over aan de deskundigen binnen de fractie en stuurde zo op zijn manier dit team van ‘vrije vogels’ aan.

In 2010 heeft Han Koppe een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Vanwege zijn grote inzet voor de actieve zwemsport op Wieringen als voorzitter van zwemclub Normerven kreeg hij dit compliment van onze koningin. Han wilde ook wel op woensdag vergaderen maar dan moesten we vaak wel even bellen omdat hij nog in of op het zwembad was. Dat bellen moest onze griffier Henk Leenders bij Han Koppe overigens wel vaker doen. Gelukkig bleef Henk geduldig en Han vrolijk dus dat heeft nooit tot grote problemen geleid.

Ook was Han vele jaren voorzitter van de commissie Samenleving. Zijn manier van leiding geven aan deze commissie paste wel bij de persoon Han Koppe; een beetje verstrooid, met wat humor en ruimte voor iedereen die maar het woord wilde voeren. Het moet voor de bezoekers van de commissie wel een vreemd gezicht zijn geweest als de voorzitter met diep gebogen hoofd zich over zijn stukken boog. Han Koppe leest zijn teksten in een wat vreemde houding, het lijkt net alsof hij in slaap valt als Han zo diep buigt en dat komt voor buitenstaanders toch raar over.
Het is voor Han zelf geen enkel probleem en wij raakten er aan gewend.

Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad van Hollands Kroon werd bekend dat jij geopereerd moest worden. Je bleef gewoon rustig de vergaderingen bijwonen, ging naar je werk en voerde politieke debatten voor radio en regionale tv.
Han Koppe maakte zich waarschijnlijk wel zorgen maar liet ons daar niets van blijken.
Nu is de operatie achter de rug en we hopen dat het, na de chemokuur, met je gezondheid in de toekomst goed mag blijven gaan.

Er komt voor Han Koppe, na ruim 17 jaar actieve gemeentepolitiek, nu tijd voor andere zaken. Je stopt binnen enkele maanden ook met je dagelijks werk en je zult naast het voorzitterschap van zwemclub Normerven en penningmeester van de volkstuinvereniging Wieringen, voldoende tijd krijgen voor je hobby’;s.
Ik wens je daar veel plezier mee, een goede tijd voor jullie gezin en vooral een goede gezondheid.


Tjebbe Tip

Raadslid sinds 2010.
Bij de verkiezingen van maart 2010 was Tjebbe Tip een nieuwe verschijning op de lijst van de VVD. Tjebbe woonde al enkele jaren samen met zijn vrouw Marianne in Hippolytushoef maar was voor velen een nog onbekende Wieringer. Dat veranderde snel nadat de VVD met vijf zetels als grootste partij als winnaar uit de bus kwam, Jaap Koorn werd wethouder en de partij was op zoek naar een andere fractievoorzitter. Tjebbe werd voor deze taak benaderd en dat was geen gemakkelijk taak. Weinig tot geen ervaring in de politiek, werken aan een VVD fusie Hollands Kroon verband en leiding geven aan een vijftallige fractie waarvan niet alle leden zich konden verenigen met de kandidatuur van Tjebbe als fractievoorzitter.

Tjebbe heeft zeker bij de start van zijn nieuwe taak veel tijd geïnvesteerd in overleg met wethouder Jaap Koorn en de coalitie. Daarnaast vroeg de VVD Hollands Kroon in oprichting veel overleg. Men wilde graag met een geluid naar buiten komen vwb fusiezaken maar dat heeft flink wat tijd gekost om alles goed af te stemmen met elkaar. Een compliment Tjebbe, dat het je is gelukt en teleurstellend voor jou dat uiteindelijk drie fractiegenoten de partij verlaten omdat zij zich niet konden verenigen met de veranderingen binnen de partij.

Tjebbe Tip liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Nadat Jaap Koorn als wethouder was gestopt en opgevolgd door Andre Lont heb jij er alles aan gedaan om de VVD Wieringen en de VVD Hollands Kroon goed tot hun recht te laten komen. Veel tijd heb jij in de verkiezingen gestoken, het verkiezingsprogramma en de verkiezingscampagne. Tjebbe Tip heeft hard gewerkt om zijn VVD goed naar voren te laten komen en dat is bekroond met 8 raadszetels in Hollands Kroon. En het is mooi om te zien dat Tjebbe Tip, die nog vrij onbekend was bij de verkiezingen in 2010, nu al een veelvoud aan stemmen heeft bemachtigd bij de verkiezingen voor Hollands Kroon. Dat bevestigt het beeld Tjebbe, dat ondanks niet iedereen jouw stijl van leidinggeven kon waarderen, jij wel wordt gewaardeerd door vele mensen die hun stem aan jou hebben gegeven vanwege je inzet en kwaliteiten. Ik denk dat dit voor jou veel goed heeft gemaakt.

Tjebbe gaat dus door als raaslid voor de VVD in Hollands Kroon. Nu wordt er nog druk onderhandeld over de coalitie, de poppetjes en het collegeprogramma maar straks mag jij deel uit gaan maken van die grote fractie en kun je ervaren hoe het werkt in een grote, zojuist gefuseerde gemeente. Het zal niet eenvoudig worden maar jullie zijn met elkaar en omdat er zoveel tijd is geïnvesteerd in het voortraject heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt met jullie nieuwe VVD-fractie. Ik wens jou daarbij veel succes Tjebbe, veel plezier en natuurlijk alle goeds voor jou en je vrouw Marianne.


Ada de Haan

Raadslid sedert 2010.
Ada kwam ook vers de politiek binnen. Een goedlachse dame die kordaat overkomt en niet houdt van politiek gedoe. Gewoon het werk doen, niet te lang vergaderen en je aan de afspraken houden.
Ada moest wel even wennen aan het vele vergaderen in een gemeente. Fractieoverleg, commissievergadering, coalitieoverleg en natuurlijk raadsvergaderingen. Altijd wat gehaast maar met veel energie kwam Ada het gemeentehuis binnenvallen. Luisterend naar de discussies en sinds de laatste maanden een wat actievere deelname hierin.


Ada is wel een modern raadslid. Ze sms’t veel en zelfs tijdens vergaderingen is zij bereikbaar middels sms of twitter, helemaal klaar voor de nieuwe gemeente Hollands Kroon waar men uitgaat van mensen met lef en dat heb jij wel Ada.
Tijdens de recente verkiezingscampagne van de VVD stond je naast onze MP op de foto en iedereen vraagt zich nu af wie is die man die daar naast Ada staat?

Het woord voeren tijdens de vergaderingen liet jij over aan de fractievoorzitter Tjebbe maar toen er drie collega’s van jullie uit de fractie stapten nam jij als vanzelfsprekend meer verantwoording op je en ligt het voor de hand dat jij in Hollands Kroon doorgaat.
Jij zal de belangen van onze Wieringers goed in de gaten houden in Hollands Kroon en misschien ook wel van de jongeren, omdat jouw dochter zich inzet voor de Jongeren Adviesraad.
Het zou goed zijn als Hollands Kroon hier verder mee gaat.

Ada, ik wil jou en je gezin alle goeds toewensen, veel succes in je werk en natuurlijk ook bij het raadslidmaatschap voor de VVD in Hollans Kroon.


Maartje Burghout

Raadslid sedert 1990.
Maartje Burghout is al heel lang lid van onze gemeenteraad .Ruim 21 jaar om precies te zijn en dat is best wel een hele lange periode Toen Maartje kwam bestond haar fractie uit 3 raadszetels en leverende het CDA ook een wethouder. Daarna moest het CDA bij de verkiezingen telkenmale iets inleveren en sinds de laatste drie raadsperiodes zit Maartje Burghout als enige namens haar partij in de gemeenteraad.
Maartje is dus ook de nestor van deze gemeenteraad, niet qua leeftijd maar zij is het langstzittende raadslid en dat geeft verplichtingen. Als de burgemeester niet aanwezig kan zijn bij raadsvergaderingen wordt hij vervangen door de nestor van de raad. Voor Maartje was dat lastig; want hoe moest zij haar partijbelang borgen als zijzelf voorzitter zou zijn? De oplossing werd door Maartje zelf bedacht en na Jaap Koorn heeft Elbert Volkers in deze raadsperiode die taak of zeg maar plicht, van haar overgenomen.
Maartje bleef zich inzetten voor de gemeenschap op Wieringen door haar stem in de gemeenteraad goed te laten horen. Ging het over de begroting, de bibliotheek, het randmeer of het MFA, Maartje luisterde goed en gaf aan wat zij graag wilde wijzigen en probeerde via lobby’s , medestanders te vinden voor haar voorstel.
Dat lukte je toch regelmatig, Maartje. Je aanvullingen waren een verbetering voor de raadsvoorstellen en daarnaast had je als persoon ook draagvlak in de gemeenteraad.
Je stond je ‘mannetje’ tijdens de overleggen met de fractievoorzitters en je genoot van de samenwerking die er in dit verband vaak ontstond. Maartje Burghout gaat voor samenwerking en probeert middels inhoudelijk argumenten en goede verhoudingen binnen de gemeenteraad haar zaken te regelen.

Daarom was het ook niet vreemd dat WR’05 en de VVD jou benaderden om deel uit te maken van de coalitie voor de laatste zeven maanden van een zelfstandig Wieringen.
Heel realistisch stelde jij je op: jij steunde deze coalitie maar was zeker geen gedoogpartij.
Voor ons veranderde eigenlijk niet veel en je bleef wie je was; kritisch maar constructief; blijvend werken aan het beste resultaat.
Nu gaat Maartje toch echt een punt achter haar politieke carrière zetten. In het verleden was je naast het gemeenteraadswerk drukdoende met je gezin, de drukkerij en de winkel. Tegenwoordig besteed je nog tijd in de winkel en natuurlijk je kleinkinderen waar Dick en jij op woensdag op twee van hen, mogen oppassen.

In die ruim 21 jaar heeft Maartje Burghout 6 gemeenteraadsverkiezingen meegemaakt, verschillende bestuurders zien komen en gaan en Maartje bleef zitten, deed haar werk en zette zich op deze wijze in voor de gemeenschap op Wieringen. Ook jouw man Dick heeft zich al vele jaren verdienstelijk gemaakt voor de inwoners op Wieringen en hij heeft dan ook terecht de erepenning mogen ontvangen. Jullie zijn wat dat betreft echt mensen die zich op welke wijze dan ook, inzetten voor de leefomgeving waarin zij wonen. Dat blijft natuurlijk niet onopgemerkt Maartje; en het is daarom dan ook terecht dat HM de Koningin, Maartje Burghout heeft benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau,.
Maartje, ik zal de versierselen die bij deze onderscheiding horen zo dadelijk bij je opspelden maar wil je eerst van harte danken voor al die jaren trouwe inzet voor de gemeente Wieringen en wens jullie samen, Maartje en Dick veel geluk voor de toekomst.
Het ga jullie goed!


Uiteraard werd er nog van anderen afscheid genomen:

Jacques de Waal

Raadslid geweest voor 12 jaar en afscheid genomen in 2006.
Wethouder vanaf 2010.

Jacques de Waal nam afscheid als raadslid in 2006 en kwam terug als wethouder na de verkiezingen van 2010. In het verleden is Jacques jarenlang de brandweercommandant van Wieringen geweest en feitelijk dus al jarenlang betrokken bij het reilen en zeilen van deze gemeente.
Jacques zat niet op de functie van wethouder te wachten maar omwille van zijn partij heeft hij toch maar ‘ja’ gezegd toen ze hem kwamen vragen.
Het beveilingsbedrijf waar Jacques jarenlang voor had gewerkt werd overgenomen en Jacques kon gebruik maken van een vervroegde uittreding.

Wethouder De Waal is een man die recht door zee is. Geen gedoe, geen flauwekul en gewoon je werk doen. Dat is zijn motto en zo heeft hij de afgelopen twee jaar ook gefunctioneerd. Iedere maandagavond samen met zijn rechterhand Han Wonder heeft hij gesprekken gevoerd met de Sportkoepel Belterlaan in oprichting. Door er bij de verschillende partijen op aan te dringen dat de tijd zeer beperkt was en in de wetenschap dat Hollands Kroon de eerste periode wel andere zaken aan het hoofd zou hebben, heeft hij er voor gezorgd dat er uiteindelijk knopen werden doorgehakt. Zowel voor de toekomst van de verenigingen in Hippolytushoef als de scholen op Wieringen, heeft wethouder De Waal, zeer goed werk verricht. Ook de gymzaal, brede school en ontwikkelingen sportaccommodaties Den Oever heeft Jacques de Waal keurig afgerond. Jacques wilde dit ook goed overdragen en bezorgde soms zelf de uitnodigingen voor de presentatieavonden in Den Oever. Gewoon; even wandelen met zijn vrouw Hilda en ondertussen zorgen voor een goede informatievoorziening voor de inwoners.

Jacques is als wethouder met Jaap Koorn gestart maar heeft ook met André Lont prima samengewerkt. Jacques werd gewaardeerd in de regio om zijn nuchtere kijk op zaken en zelfs gevraagd om zitting te nemen in het dagelijks bestuur van de ISD.
Veel tijd heeft hij met André Lont besteed aan de goede verhoudingen binnen de coalitie, gesprekken met de Woningbouwvereniging en Woonzorggroep Samen.
Jacques en André vormden een goed duo en ik mag wel zeggen dat jullie er, mede door de grote inzet van onze medewerkers, in geslaagd zijn om Wieringen goed over te laten gaan in Hollands Kroon.

Met Jacques de Waal samenwerken is fijn. Tijdens deze drukke periode heb je ook je zoon nog kunnen ondersteunen bij het opzetten van zijn bedrijf en ik vermoed dat jij na 1 januari hier straks wel mee verder gaat. Daarnaast ga je natuurlijk fietsen met Hilda, genieten van jullie kleinkinderen en iedere ochtend uit het raam kijken of Hollands Kroon al is begonnen met het bouwen van de school.

De gemeente Wieringen heeft aan Jacques de Waal een goede wethouder gehad omdat de opgave die er lag, zeker niet gering was. Ik wil je daarom danken voor je inzet voor onze gemeente, je collegialiteit en je betrokkenheid.
Ik wens jou, samen met Hilda nog vele mooie jaren en natuurlijk alle goeds voor de toekomst.


André Lont

Wethouder sinds februari 2011.
In de beginjaren ’90 heeft André Lont als raadslid voor de VVD in de gemeenteraad gezeten.
Jaren later kwam André onverwachts weer terug als wethouder voor de VVD en tussentijds opvolger van Jaap Koorn.
André was dus niet onbekend met de politiek en pakte zijn rol als dagelijks bestuurder snel op. Hij kreeg de portefeuille Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer en Economische Zaken. André voelde zich als een vis in het water. De Havenvisie kon worden uitgewerkt, er moest een nieuwe brandweerkazerne in Den Oever komen en het bestemmingsplan Hippolytushoef was opgestart. Daarnaast lag de afronding van het beeldkwaliteitplan Wieringen te wachten op een enthousiaste wethouder en André pakte ook dit gedreven op.
Iedere morgen was hij op tijd aanwezig en sprak met de medewerkers om in de maanden die Wieringen als zelfstandig gemeente nog restte, zoveel mogelijk af te ronden. En het is je gelukt, André. Vanavond is de Havenvisie geactualiseerd, het Beeldkwaliteitplan gereed en heeft de gemeenteraad vorige maand, met slechts enkele wijzigingen, het Bestemmingsplan Hippolytushoef vastgesteld. Klasse André; ik denk dat de VVD geen betere opvolger voor Jaap Koorn had kunnen nemen, want jij was in staat om alles goed uit te voeren.
De discussie rond de hoogwaterkering van Den Oever paste ook prima in jouw portefeuille.
Vanavond heeft de gemeenteraad de wens uitgesproken om als oplossing een sluisdeur als waterkering te realiseren en is bereid daar een bedrag van 2,5 miljoen euro voor vrij te maken. Of de gemeenteraad Hollands Kroon ook zover wil gaan is afwachten maar de eerste stap daartoe is wel gezet.

Je hebt je ook ingezet voor Hollans Kroon, goed overleg gevoerd met de andere portefeuillehouders RO in fusieverband en jij nam het initiatief om samen met de vier portefeuillehouders een presentatie voor de commissie Leemhuis/Dwarshuis te maken wat de ontwikkelingen in de Polderwaard Nieuwland in relatie tot bijvoorbeeld de Floriade ten goede zou komen. Ook nu nog werk je hard mee aan het Bid-book om er voor te zorgen dat Hollands Kroon kans maakt op de Floriade 2022.

De ervaring die André in de bouw heeft opgedaan is voor zijn collega wethouder Jacques de Waal goed van pas gekomen bij de ontwikkelingen van het MFA in Den Oever. Samen trokken jullie op in de gesprekken met de projectleiding en de woningbouwvereniging. Ook de gesprekken met Woonzorggroep Samen hebben jullie gezamenlijk opgepakt en het werkte heel goed in de voortgang van deze dossiers. Want André vraagt wel veel van de medewerkers van zijn afdeling. Hij maakt ze enthousiast en ze doen dit graag voor de bestuurders maar daarnaast werd ons personeel ook met de fusie belast en dat maakte het er niet eenvoudiger op. Gelukkig is het allemaal nog goed gekomen en zijn de meeste zaken bestuurlijk afgerond of zover klaar voor Hollands Kroon dat ze het alleen nog maar hoeven uit te voeren.
André had graag nog enkele jaren wethouder willen zijn voor Wieringen. Zijn energie is nog lang niet op en hij zet zich voor 200% in voor zijn gemeente. Ik wil je bedanken voor je inzet, je betrokkenheid en jou, samen met Christine, veel geluk toewensen bij alles wat er jullie pad mag komen.
Het ga jullie goed!.


Jan Wittink

Gemeentesecretaris vanaf 1991.
Vanavond nemen we afscheid van de gemeenteraad van Wieringen en daar heeft Jan Wittink in zijn functie als gemeentesecretaris een tijd lang de raadsvergadering bijgewoond en de voorzitter en gemeenteraad ondersteund. Sinds het dualisme in 2002 heeft Jan deze taak overgedragen aan Henk Leenders die griffier werd voor de gemeente Wieringen.
Jan heeft voorafgaand aan de gemeenteraadsvergaderingen in de uitzending van LOZ de raadsagenda toegelicht. Hij was natuurlijk goed geïnformeerd en dat was voor veel luisteraars een prima informatiemoment over de besluiten die de raadsleden gingen nemen.

Onder zijn leiding is de organisatie van de gemeente Wieringen steeds meer geprofessionaliseerd. Door deregulering kwamen er vele taken bij voor de gemeente en het is een compliment waard aan Jan Wittink en zijn MT-leden, dat zij erin geslaagd zijn om Wieringen op een goede wijze te positioneren tot aan deze herindeling. Wieringen kan dan wel de kleinste speler zijn in dit fusieverhaal maar het mag weleens gezegd worden dat wij onze gemeente overdragen met prima medewerkers en een gezonde financiële positie.
Samen met Han Wonder, Stanley de Koningh, Marco Kerssens en Arjen Akse heeft Jan Wittink ervoor gezorgd dat de gemeente Wieringen haar zaakjes prima op orde heeft, de werksfeer goed is, we misschien wel wat informeel overkomen maar wel doen waar we voor staan.

Jan Wittink heeft naast zijn taak als gemeentesecretaris ook veel tijd besteed aan projecten als de haven van Den Oever, die werd overgedragen door RWS aan de gemeente in 1997, het IPWA-project en natuurlijk het Wieringerrandmeer. Daarnaast heeft Jan als bestuurder de onderhandelingen gevoerd met de Ondernemingsraad en was hij door zijn jarenlange ervaring voor een nieuw college het geheugen van de gemeente.

Jan Wittink is de raadsvergaderingen blijven bijwonen nadat hij zijn taak als ondersteuner aan de raad had overgedragen aan de griffier. Ruim 20 jaar raadsvergaderingen bijgewoond betekent ongeveer zo’n 180 raadsvergaderingen bijgewoond zonder het woord te mogen voeren en alleen maar luisteren. Dat schetst ook de persoon Jan Wittink; rustig en weloverwogen zijn standpunt innemen en respecteren als bestuurders een andere keuze maken dan de geadviseerde weg. Jan is betrouwbaar en heeft leiding gegeven aan de organisatie zoals hij vond dat goed was. Het resultaat mag er zijn en ik wil je, namens de raadsleden, collegeleden en medewerkers danken voor je inzet en je nog veel succes wensen bij je werkzaamheden voor Hollands Kroon en vanaf september 2012 een nieuwe toekomst samen met Lida.


Marjan van Kampen-Nouwen
Burgemeester Wieringen
(advertentie)
Actueel...
25-04-2024 De bibliotheek maakt je wereld groter
25-04-2024 Overleden de heer en mevrouw Numeijer
25-04-2024 Turnsters GV-Wieringen presteren uitstekend tijdens finaleweekend
25-04-2024 Kerknieuws
25-04-2024 Nieuwbouwplannen schoollocaties Hippolytushoef vertraagd
25-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
25-04-2024 Onafhankelijk Hollands Kroon steekt handen uit de mouwen
24-04-2024 Auto rijdt het Ulkediep naar binnen
24-04-2024 Koningsdag 2024
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Still Be Loved
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-