Rabobank handhaaft zijn vestigingen in Hippolytushoef en Wieringerwerf
Uitgegeven op 19-11-2011 om 11:03  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Zowel op Wieringen als in de Wieringermeer gaat het gerucht, dat de kantoren van de Rabobank uit Hippolytushoef en Wieringerwerf gaan verdwijnen. Ten onrechte, zegt Theo Bregman, directeur particuliere relaties van Rabobank Schagen-Wieringerland.

Hij begrijpt wel waar de verhalen vandaan komen. In Hippolytushoef is het bankgebouw nog maar drie dagen in de week open en in Wieringerwerf is het kantoor te koop. Dat laatste is echter omdat de bank door de automatisering van het zakelijk verkeer veel minder ruimte nodig heeft dan voorheen. “We gaan daar niet weg. Wieringerwerf is voor ons een belangrijk kantoor, in het middelpunt van een agrarische regio,” zegt Bregman.

“Of we in het pand blijven, hangt af van wie het koopt. Als de koper het hele pand wil gebruiken, zullen we in het dorp naar iets anders uit moeten kijken. Het kan ook zijn dat een deel wordt verhuurd en dat we er gewoon in blijven. Een makelaar zoekt namens ons naar mogelijke partners. Maar het is een moeilijke markt, momenteel.”

Hippo
In Hippolytushoef is het kantoor op maandag, woensdag en vrijdag geopend. Op dinsdag en donderdag kwamen nog maar heel weinig mensen in de bank. “Voor zes bezoekers per dag kun je niet open blijven. We hebben hierover gesproken met het ondernemersplatform en de ouderenbond. Na de uitleg begrepen ze het wel. De vertegenwoordigers van de ANBO waren er blij om dat we in elk geval nog blijven,” aldus Bregman.

Het kantoor in Hippo wordt bemand door twee baliemedewerkers. “We willen daar het liefst echte Wieringers neerzetten, voor de herkenbaarheid,” vertelt de directeur. Optisch heeft Rabobank het kantoor wat verkleind door een tussenmuur aan te brengen. Specialisten van de bank komen er nog altijd wel; op afspraak komen zij over uit Wieringerwerf. “Dat kantoor is alle dagen nog open en kan dus altijd nog als alternatief dienen. Daar zitten onze adviseurs voor hypotheken en private banking. En we komen ook wel bij de mensen thuis, als ze dat willen,” zegt Bregman.

Op de drie overgebleven dagen in Hippo is het wel wat drukker geworden, weet hij. “Het heeft ons zelfs wat nieuwe klanten opgeleverd. Die hebben begrepen dat we bewust investeren in de plaatselijke gemeenschap en daar willen blijven. Veel gaat via het internet, vandaag de dag, maar het is toch fijn als je even de bank binnen kunt lopen voor wat persoonlijk contact. Dit is een voordeel van een coöperatieve bank. In een beursgenoteerde onderneming wordt veel minder waarde gehecht aan zaken die weinig economisch voordeel bieden.”

Servicepunten
Dat de banken in de dorpen blijven, mag ook blijken uit het feit dat de gemeentelijke servicepunten van Hollands Kroon er worden ondergebracht. “Daar zijn we heel erg blij mee,” bekent Bregman. “Het geeft wat reuring in het kantoor en het biedt ons nieuwe kansen. In andere gebieden hebben we daarmee al ervaring opgedaan. Soms is er een leuke wisselwerking. Dan nemen ze taken van elkaar over. Soms is het bij de ene balie druk en bij de andere niet. Dan helpen ze elkaar. Dat is wel mooi om te zien.”

Dat de Rabobank naar het vrijkomende gemeentehuis aan de Elft gaat verhuizen, is voor Bregman nog niet aan de orde. “Misschien over een paar jaar. We zijn daarover wel in gesprek, want praten kan natuurlijk altijd. Maar dan moeten we iets met het oude kantoor. We zetten het niet actief in de verkoop. Er zit nu een bedrijfsbestemming op en bedrijven zitten toch liever dichter bij het centrum van het dorp. Het wordt aantrekkelijk als de bestemming wordt omgezet in woningbouw, maar ik weet niet of dat kan.”

“We willen in de gemeenschappen van Wieringen en Wieringermeer zichtbaar blijven,” zegt Bregman tenslotte, “zolang het in een behoefte voorziet. Maar garanties voor de langere termijn kunnen we niet geven. In het verleden werd de leden wel eens bij fusies beloofd dat alle kantoren tien jaar open zouden blijven. In deze tijd kun je dat niet meer garanderen.”

(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Occasions
Nissan Qaisqai 1.6 Connect Edition
€ ,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
1957 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...