Exposities en musea
Uitgegeven op 31-10-2011 om 14:45  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

'Omdat het zo hoorde' in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - 'Omdat het zo hoorde' is het motto van de nieuwe zomertentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie is dagelijks, behalve maandag, geopend.

Onder bovenstaand motto houdt het Wieringer Eiland Museum “Jan Lont” dit jaar haar traditionele zomertentoonstelling.
Rond 1900 kende men op Wieringen nog vele tradities en gebruiken waar iedereen, jong en oud, zich aan te houden had. Daarom ook: 'Omdat het zo hoorde'.

In de boerderij zal aandacht besteed worden aan de beleving van de belangrijkste momenten in een mensenleven rond 1900, zoals, geboorte, huwelijk, dood. Daarnaast zullen oude Wieringer spreuken in de boerderij opgehangen worden. Buiten zal er een originele sammelkeskuul te zien zijn. Inclusief zijn bewoners!!


Het museum is dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve ‘s maandags.
Die dag is gereserveerd voor de vrijwilligers om het museum reilend en zeilend te houden. “Jan Lont” is en blijft altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Wanneer u wat tijd over heeft en dit stukje cultureel erfgoed een goed hart toedraagt en ook nog denkt dat het iets voor u is kom dan eens naar de koffieochtend op maandag vanaf 9.30 uur. Bellen kan ook, 0227-211553.

Klik HIER voor een fotoimpressie van de tentoonstellingzaterdag en zondag

‘Voer en achter diek’ in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - Pauline Vos en Meijert de Haan exposeren tot 1 januari 2012 in de Michaëlskerk. De wijde omtrek van Wieringen wordt op twee manieren verbeeld.
In de expositie ‘ Voer en achter diek’ exposeert Pauline Vos mooie, sfeervolle etsen en Meijert de Haan een selectie uit zijn schitterende en gevarieerde voorraad foto’s.


Meijert de Haan en Pauline Vos

Beiden wonen in Den Oever, zij het Pauline in deeltijd, die ook een atelierwoning in Toledo, Spanje heeft. Zij heeft al veel expositie-ervaring als beeldend kunstenaar, etser, maar Meijert nog maar weinig. Hij was jarenlang visserman, is tegenwoordig werkzaam als duiker. Toch is hij meer dan een hobbyist als het op fotograferen aankomt. Door middel van cursussen werkte hij aan zijn techniek en met een afbeelding van een waterhoos won hij in 2006 een landelijke persprijs, waardoor dit vastgelegde natuurverschijnsel de hele wereld over ging.

Via de lokale media maakte het publiek kennis met Meijerts werk door de acties van de KNRM, die hij fotografeert. Tien jaar is hij vrijwilliger op het station Den Oever en voor de bij die gelegenheid uitgebrachte jubileumkalender leverde hij het merendeel van de foto’s.

Het idee samen te exposeren komt van Pauline. In Oosterland is het gebruikelijk meer dan één exposant de muren te laten bekleden. “Ik wilde er graag exposeren met werk geïnspireerd door Wieringen en Meijert ken ik al heel lang. Hij stuurt me wel eens foto’s op en op een gegeven moment zei ik tegen hem: ‘Die dingen moeten je computer uit!’ Het interessante van deze expositie is, dat we onze omgeving in twee totaal verschillende technieken laten zien.”


Ets ‘Zeemannen’ van Pauline Vos

Pauline heeft veel met mensen, vogels en vissen. De thema’s voor het maken van haar etsen komt zij tegen in haar directe omgeving.
Voorheen varend met het woon- en werkschip ‘WB10’ en sinds twee jaar aan de wal in het vissersdorp Den Oever.
“Daar waar ik ben en dat wat ik tegenkom en waarneem in schoonheid, puurheid en humor, leg ik vast.”
Uit de etspers, die in haar atelier staat, kwamen etsen met realistische impressies van Wieringen, nettenboeters, zeemannen, haringtrekkers, meeuwen, spiering, garnalen, gul, kortom vis. Haar visie op vorm, kleurgebruik en realisme kenmerkt de eigen stijl waarmee ze de verscheidenheid aan onderwerpen verbeeldt.


Foto ‘Windstil’ van Meijert de Haan

Meijert maakte foto’s van de Waddenzee, die hem prachtige luchten en zonsondergangen biedt, het kruiende ijs op het IJsselmeer, maar ook offshore-industrie, waar hij als duiker werkzaam is. “Ik vind het leuk de mensen te laten zien wat ik doe en waar ik rondhang. Als ik iets zie dat het vastleggen waard is, probeer ik dat zo leuk mogelijk te doen.”

De tentoonstelling is op zaterdag en zondag geopend van 13:30 tot 16:30 uur. Pauline en of Meijert zijn tijdens de expositiedagen aanwezig. De entreeprijs is € 2,50 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.


dagelijks

Tasjesverzameling

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef is een expositie ingericht met de tasjes-verzameling van Inge Toering.

Inge Toering uit Hippolytushoef verzamelt al 25 jaar tasjes uit de gehele wereld.
De traditioneel handgemaakte tasjes, buideltjes en beursjes zijn gemaakt in verschillende handwerktechnieken, o.a.: weven-breien-borduren-kralen-bewerkt leer enz.
De expositie is iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bezichtigen.De kleine vitrine bevindt zich in de hal, de dubbele vitrine staat in de grote zaal.

Graag willen de expositiesamenstellers in contact komen met mensen die een leuke/grappige/bijzondere verzameling bezitten en deze wel willen exposeren in de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef.
Je kunt dan contact opnemen met: Ineke Laernoes, g.laernoes@ziggo.nl.
Marijke Riemersma, tel. 0227-592077, riemvis@multiweb.nl.


De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Actueel...
19-04-2019 Raadsvergadering Hollands Kroon
19-04-2019 Vier de Paasdagen bij Camping- en Café Waddenzee!
19-04-2019 Weekend agenda
18-04-2019 Foto van het weekend
18-04-2019 Meer budget voor re-integratie inwoners met uitkering
18-04-2019 The Chief geeft een gitaar workshop voor elk niveau!
18-04-2019 Uitkomsten studie bereikbaarheid Den Helder bieden perspectief voor de toekomst
18-04-2019 Hospice op zoek naar vrijwilligers
18-04-2019 Dodenherdenking Wieringen
18-04-2019 Twee nieuwe chauffeurs gevonden voor seniorenbus
17-04-2019 Heeft iemand een naakt persoon gezien?
17-04-2019 Bocado kaas en specialiteiten deze week op zaterdag geopend
17-04-2019 Onderbroekenlol met serieuze ondertoon
17-04-2019 Activiteiten ten bate van Hospice 'Het Tweede Thuis'
17-04-2019 Succes gastheer van Verheul toernooi
17-04-2019 LADA bezorgd over sluisje Nieuwe Niedorp
17-04-2019 Bewoonster blij met dakisolatie
17-04-2019 Bouw Kerkwegbrug vordert
17-04-2019 Campingseizoen begint met Pasen, Reparatiebedrijf Weijers ook voor uw ontvangstschotels
17-04-2019 Kajakker van verdrinkingsdood gered
17-04-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
17-04-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
16-04-2019 Bijeenkomst toegankelijkheid mindervaliden
16-04-2019 Verbod op pulsvisserij is definitief
16-04-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
16-04-2019 Brandweer West Wieringen door naar gewestelijke finale in Leek
16-04-2019 Uitslagen
15-04-2019 Paapolderloop
15-04-2019 SEW met Kris Klein Nederlands Kampioen handbal B jeugd
15-04-2019 Op stap in Hollands Kroon
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Nissan Qaisqai 1.6 Connect Edition
€ ,-

Toyota Rav 4 Linea Sol lederen bekleding
€ 6.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Herman Hollander - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...