Joods of Pools Werkdorp?
Door: Kees Zwaan

Uitgegeven op 14-09-2018 om 11:45

SLOOTDORP - De Gemeente Hollands Kroon lijkt veel te voelen voor het arbeidsmiganten-huisvestingsplan van eigenaar-initiatiefnemer Joep Karel en weinig oog te hebben voor het plan van de Stichting 'Joods Werkdorp' om aan het gebouw te Slootdorp een museale bestemming te geven.

Bestemming?
In de jaren tachtig was er net als nu een groep mensen die streefde naar behoud van het belangrijke erfgoed. Een viertal Schagenese kunstenaars diende toen een plan in bij de Provincie om er een kunst- en historisch museum van te maken. Het plan ging niet door, waarschijnlijk omdat er te weinig kapitaal kon worden aangetrokken om het te realiseren. De huidige, wel kapitaalkrachtige eigenaar wil er een Polenhotel realiseren, wat op veel weerstand vanuit de samenleving stuit. Er is geruime tijd een Stichting actief die grote plannen met het gebouw heeft. Maar wat er in de jaren tachtig gebeurde lijkt zich te herhalen. Het benodigde geld om het monument aan te kopen en te exploiteren, ontbreekt.

Status
De Staat (Domeinen) wilde van het gebouw af, nadat het enige jaren als 'proefboerderij' dienst deed. Daarbij ging de ambtenarij niet erg zorgvuldig te werk. Het belangrijke monument is een speelbal voor speculanten en projectontwikkelaars geworden. Wel staat er in het koopcontract dat de eigenaar de gedenkplaat in de tuin en de vitrine met gedenkrol intact moet laten. Blijkbaar waren de verantwoordelijke ambtenaren zich toch enigszins bewust van de bijzondere status van het gebouw als 'Plaats van Herinnering'.

Ja, tenzij
De Provincie Noord-Holland lijkt zich grotendeels te kunnen vinden in het plan van de heer Karel. De Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling gaf na enige aanpassingen van het plan een positief advies. Die Commissie keek niet alleen naar de financiële haalbaarheid, maar ook naar de landschappelijke invulling en de nieuwe functie, waarbij zij rekening hield met de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Dat het slecht gesteld is met het cultuurhistorisch bewustzijn van het College van B&W is al langere tijd bekend. Het Cuypers Genootschap heeft zelfs een rechtzaak aangespannen om Hollands Kroon te dwingen een lijst van cultuurhistorische monumenten samen te stellen. Voor het College lijkt geld de hoofdrol te spelen. En dat houdt verband met hun liberale lijfspreuk: 'ja, tenzij'.


Een uiting van cultuurhistorisch besef: onthulling van het monument op 9 november 1989 - foto Regionaal Archief Alkmaar

Knorr
Voormalig eerste burger Knorr, die het burgemeestersambt bekleedde van 1975-1992, was zich i.t.t. de huidige burgemeester terdege bewust van de geschiedenis van het gebouw en haar bewoners en toonde zich daarom zeer begaan met het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij organiseerde zelfs twee keer een reünie van Joodse Werkdorpers. Bovendien zorgde hij er persoonlijk voor dat er een monument werd geplaatst bij de grote boerderij aan de Nieuwesluizerweg (foto). Knorr verklaarde dat de reünies van Werkdorpers op hem meer indruk hadden gemaakt dan het bezoek van Beatrix, die op 21 augustus 1980 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de drooggevallen Wieringermeer alle dorpen van de polder met een bezoek vereerde.

Vergadering en Open Dag
Op 27 september presenteert het Stichtingsbestuur van het Joods Werkdorp zijn plannen tijdens een gemeenteraadsvergadering, die om 20:00 uur begint. Willen de Hollands Kroners een museum of een Polenhotel? Op 30 september wordt een Open Dag georganiseerd in het Joods Werkdorp. De burgemeester zal dan niet van de partij zijn. Hij wil er helaas niets van weten...

In onze poll kunt u uw voorkeur kenbaar maken

Reacties (1)
lars
@2018-09-14 18:23:58
 Het zoveelste schrijnend voorbeeld dat ons Cultureel Erfgoed bij de gemeente Hollands Kroon niet op steun hoeft te rekenen...
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions