Semi Vikingen on tour
Door: Marinus Hovius

Uitgegeven op 04-02-2015 om 02:02Net als de dj’s van Wieringen die het glazen huis ondersteunen gingen Vikingen ook on tour. Niet om te brengen zoals Harm Jan, Dennis en Bert, maar vooral om te verkennen en te halen. Al eerder refereerde ik aan Vikings, nog steeds een fijne serie voor de Scandinaviëliefhebber.
Ragnar Lodbok dan maar achterna. Rond de kerstdagen hadden we het snode plan om Noorwegen te bezoeken. Even een bedrijf bekijken, kennissen bezoeken en genieten van een mooi land.
Even flink doorstomen met de Polo, rustig 1 op 20 rijden, cruisecontrol aan. Zo komen we er wel.
Eenmaal in Noorwegen klein probleempje, de ruitensproeierantivries van -17 was toch niet helemaal afdoende. Bij -9 bevroor deze. Valt mee, volgende keer wat duurder spul halen. Ondanks de korte dagen kijken we onze ogen uit. Tunnel hier, tunnel daar. Rotsen die wij bergen noemden bleken later bij het zien van bergen rond de twee kilometer maar gewone kiezeltjes.
Dat het groot was, hadden we al gehoord, maar de wegen na Lillehammer zijn toch van een ander kaliber dan de Betonweg. Door de koud van een graadje of 10 onder nul aangevuld met een lekkere sneeuwlaag is strooien niet effectief. Ik hoorde mezelf hier laatst mopperen over het strooibeleid. ‘Stil maar’, zei ik tegen mezelf.
Ondanks een set lekkere winterbanden is 65 km/u best hard, al dachten de vrachtwagens en de Noorse automobilisten daar anders over. Tachtig is tachtig, en dat reden ze ook. Sneeuw of geen sneeuw. Je leert er wel goed omgaan met de gladde wegen, links bergen en rechts diep water. Adrenalinemachine op volle toeren.
Trouwens, moeten we hier eens denken dat er een vlokje zou kunnen gaan vallen, heel het land plat.
De NSB, de Noorse spoorwegen hebben sneeuwschuiven voorop en rijden, en ook nog op tijd! Prachtig gezicht dat spuitende sneeuw. Overigens gaan er wel wegen dicht daar. Soms valt er niet tegen te schuiven.
Wij grinnikten bij de naam NSB, maar dat is over en weer. Dezelfde club heette in de jaren veertig daar NS. What’s in a name. Zo kom je mooie plaatsnamen met rode konen tegen: Sletten ligt in Noorwegen en op de terugweg in Zweden zagen we de plaats Sophieslått.
Nu maar weer even stoppen met Drammen (Noorwegen), het is gewoon een feit, een roadtrip opent je ogen.


Reacties (3)
PIET ZWARTS
@2015-02-04 17:56:00
 Bijna net zo mooi als "WIERINGEN"
 
immpvzjomb
@2016-06-11 06:27:47
 mlkqf6 wajpdjpbmppk, [url=http://juqcxfsembxg.com/]juqcxfsembxg[/url], [link=http://vczcqdojkezi.com/]vczcqdojkezi[/link], http://lvzxfedpgzeg.com/
 
asdype97oh95
@2016-09-21 14:46:16
 metformin 500 mg cymbalta valtrex generic cost
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Nissan Qaisqai 1.6 Connect Edition
€ ,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Wieringer historie:
Slingerweg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...