Teun en Jo de Ridder
Door: Gerard Laernoes

Uitgegeven op 23-04-2012 om 15:37



In hun gezellige kamer in Parkzicht valt een prijzenkast op.
De kast is gevuld met tal van bekers en andere gewonnen trofeeën.
‘Allemaal gewonnen met dammen,’ vertelt Teun niet zonder trots.
In deze denksport wás hij niet alleen goed, hij is het nog steeds.
Elke veertien dagen laat hij dat nog altijd zien.
Dan komt er een dammer van de damclub op bezoek om een potje te dammen. Regelmatig komt Teun als sterkste uit de strijd.
De laatste drie wedstrijden heeft hij het onderspit gedolven.
Nou ja, het kan niet altijd feest zijn.
De geest is nog goed, de dokter beoordeelde laatst zijn geheugen met een tien. Maar met het verstrijken der jaren hebben zich wel lichamelijke ongemakken aangediend.
Daarom is hij in Parkzicht goed op z’n plek. Samen met zijn vrouw Jo bewoont hij een mooi appartement waar bovendien de verzorging niets te wensen overlaat.

Teun en Jo de Ridder. Vele jaren dreven ze een textielzaak in de Voorstraat in Den Oever. Teun kwam in 1954 in de zaak na het overlijden van zijn vader een jaar eerder.
Het was in die tijd een kruidenierszaak met als nevenhandel textiel.
Na zijn huwelijk met Jo bleef alleen de textiel over. Het was de tijd dat de vaste vloerbedekking opkwam. Teun ging in de woningtextiel: vloerbedekking en gordijnen.



De winkel werd bestierd door Jo. Daar was allerlei ‘algemene textiel’ te koop zoals handdoeken, lakens en slopen.
Maar Jo naaide ook de gordijnen die Teun daarna op kon hangen.
De zaak hield op te bestaan toen Teun 65 werd in 1987.
Er kwam een shoarmazaak in. Maar de plek was nog zo verweven met de naam van de voorganger dat die in de volksmond ‘Teun de Turk’ werd genoemd waar je een ‘broodje Teun’ kon krijgen.
Totdat de overstap naar Parkzicht werd gemaakt bleef het echtpaar nog jaren in Den Oever wonen. In het huis dat de ouders van Teun in de Zwinstraat hebben laten zetten.

Vanaf zijn geboorte in 1922 heeft Teun in Den Oever gewoond. Zijn schoolloopbaan begon in Oosterland omdat er toen nog geen school in Den Oever was. Maar zodra de christelijke school in Den Oever gebouwd was ging hij daar naar toe.



School was niet echt zijn hobby. Eerlijk gezegd vond hij er niks aan. Het resulteerde in de vijfde klas in heel matige cijfers. Zijn ouders waren daar slecht over te spreken. Er werd actie ondernomen. Een jaar later scoorde Teun erg goed: hij bleek de beste in zijn klas. ‘Kun je nagaan hoe de anderen waren,’ blikt Teun terug.

Na de lagere school kwam hij te werk bij timmerman Hermans, en daarna bij Piet van Eefke Bakker. Gestudeerd werd er op de Avondschool. Dat duurde drie jaar. Het eerste jaar op de bovenverdieping van de openbare school in Den Oever.
Later in een bovenzaal van de grote kerk in Hippo. Omdat daar geen extra uitgang was werden vluchtoefeningen gehouden. Er werd een noodluik gemaakt en via een touw kon je door de toren een veilig heenkomen zoeken. Menigmaal werd daarbij de klok geluid.
Maar het was geen noodklok.

Jo is geen Wieringse van geboorte. Haar wieg stond 82 jaar geleden in Den Haag. Ze is in de stad opgegroeid en kende het dorpsleven alleen van logeerpartijtjes op Goeree- Overflakkee waar familie woonde.

Teun en Jo ontmoetten elkaar voor het eerst in 1954. Dat was op een reis van de Nederlandse Christelijke Reisvereniging in het Limburgse Valkenburg. Van verkering was toen nog geen sprake. Wel bleven ze contact met elkaar houden. Niet erg intensief maar met oud-en-nieuw en tijdens vakanties werden over en weer kaarten gestuurd.
Pas na twaalf jaar werd de band verstevigd. Dat was nadat Jo tijdens een vakantiefietstocht met een vriendin langs wilde gaan bij Teun in Den Oever. Die ontmoeting ging niet door omdat Teun zelf op vakantie was. In Lapland nog maar liefst. Maar toen zijn moeder hem bij terugkomst vertelde wie er op bezoek was geweest was het gauw klaar.



Getrouwd werd er in 1966. Op Wieringen en in Den Haag. Voor de wet in de eerstgenoemde gemeente,voor de kerk in de laatste. Er werd met bussen heen en weer gereden.
Het was een heel gedoe, maar wel erg gezellig.

De kerk heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in beider leven.
Zo zat Jo twee perioden van acht jaar in de kerkenraad van de Hervormde Gemeente. Als ouderling-kerkvoogd heeft ze zich ontfermd over de zorg voor de kerkgebouwen.
Teun heeft jarenlang in het bestuur gezeten van de Nederlands-Hervormde Evangelisatie. Dat was een orthodox geluid op het vrijzinnige Wieringen. Behalve van het kerkgebouwtje in de Koningstraat waar nu de muziekschool De Grebbe gehuisvest is werd gebruik gemaakt van het houten gebouw ‘Land in Zicht’ in Den Oever. Het was gesticht als een soort buurthuis voor de mensen die werkten aan de Zuiderzeewerken. Dominee Loffers was een drijvende kracht.
In het boek ‘De polderjongendominee’ is er veel van terug te vinden.

Aan de muur in hun appartement herinnert een oorkonde met daarop een afbeelding van de oude kapel in Den Oever aan het jubileum dat Teun vierde toen hij 25 jaar bestuurslid was van het verzorgingshuis Kapellehof.

Wat beiden heel veel gedaan hebben in hun leven is zingen. Wie ‘De Lofstem’ zegt, zegt Teun de Ridder. De oprichting van dit koor heeft hij net niet meegemaakt.



Hij werd lid toen dit koor een paar maanden actief was. Tot de opheffing is hij lid geweest. Het grootste deel van zijn 62-jarige lidmaatschap was hij voorzitter. Jo werd lid in 1966 en heeft zo’n 45 jaar bij De Lofstem gezongen. Als lid van de Christelijke Bond van Zangverenigin-gen deed het koor veel mee aan concoursen. Er waren verder veel optredens op Wieringen, maar ook daarbuiten, onder meer in Gaasterland en West-Friesland.
Teun heeft in vroeger jaren ook nog viool gespeeld. In het Wieringer Symfonie Orkest onder leiding van Klaas Boon. Meijert Kooy en Kobus Bakker maakten daar ook deel van uit.
Zelf optreden doen De Ridders niet meer. Maar in Noorderlicht hebben ze onlangs nog genoten van de Wieringer Sanghers en de Wieringer Blaaskapel. Ze zijn vast van plan mee te doen aan tal van activiteiten in Parkzicht.

Hoewel beiden de leeftijd der zeer sterken hebben bereikt is de blik nog voluit op de wereld gericht. Jo zit regelmatig achter haar laptop. Om te e-mailen of informatie over een onderwerp in te winnen.
Aan Teun is dit laatste niet besteed. ‘Ik heb niks met elektronica,’ zegt hij. ‘Ik hou er niet van.’ En dat is helemaal niet verwonderlijk voor iemand die bijna zijn hele leven handwerkman is geweest.

Gerard Laernoes

Foto’s: familiealbum; fotobewerking en portret: I. Verfaille


Reacties (2)

@2012-04-23 15:40:19
 Henk-Jan ik zal niet vergeten dat Simon zoomerdijk mij om drie gordijhaakjes stuurde en een bonnetje met btw wou. Teun was het boekje zoek en moest het uitrekenen, 18% over 45 cent.....
16/03/2012 - 20:11 Titia Lont Wat een mooi stuk Wieringer historie van twee prachtmensen. Gerard, bedankt voor het optekenen!
16/03/2012 - 21:29 Everdien de Graaf Wat is dit leuk , heb vorige week ook zo genoten van fam. Meyer. Ik kwam vroeger vaak in de winkel bij Teun. Kijk uit naar meer van zulke verhalen,vast bedankt Gerard voor deze. Groetjes Everdien de Graaf
16/03/2012 - 21:39 Dirkk doorgaan Gerard.heel erg leuk!
17/03/2012 - 00:15 Tineke Visser prachtige geschiedenis van Wieringen, mooie mensen, heerlijk om te lezen.
17/03/2012 - 08:56 Niesje Elza Baijs Wat een geweldig mooi verhaal over Teun & Jo, goed geschreven en vooral wat een prachtige foto's van dit energieke stel uit Den Oever van ons voormalige eiland Wieringen.
17/03/2012 - 09:48 Jan Gorter Een prachtige beschrijving! Tijdens het lezen borrelen de herinneringen op aan dit hartelijke en bevlogen stel. Teun heeft de vloerbedekking verzorgd bij mijn ouders in de jaren '70 en als ik een kerkdienst op het orgel had begeleid verzorgde Jo altijd keurig de vergoeding.
17/03/2012 - 14:04 Dick Letter Ik ging vroeger vaak met mijn opoe mee naar Teun de Ridder om Ijzeren ritsen te halen voor de spijkerbroeken die zij voor half Den Oever herstelde. Dan was de gouden tip van Teun altijd; een endje kaars gebruiken om de rits soepel te houden.
17/03/2012 - 16:51 Jan van Dijk Wat toch gek is dat toch. Je kunt mensen soms totaal vergeten, ondanks dat ze in je kindertijd indruk op je hebben gemaakt. Wie kan nu die vriendelijke, energieke Teun de Ridder en ook later zijn vrouw vergeten, zoals ik die vanuit mijn kinderjaren nu weer herinner. Ik dus! In 1956 kwamen mijn ouders, Albert van Dijk en mijn moeder Rieka vanuit Kampen op de Afsluitdijk wonen met hun vier kleine zonen, Albert, Henk, Wim en ik, Jantje. Wij woonden in een grote houten keet van 25 meter lengte en zeven meter breed, op een van de kale strekdammen, zijdelings van de Afsluitdijk en richting de schutsluizen. Mijn ouders hadden in die tijd niet veel geld om handen net als zo velen, en Teun heeft in de tien grote vertrekken het zeil op de vloer gelegd tegen een zeer redelijke prijs. �s Winters speelden de natuurelementen vrij spel en door de speten van de enkelwandige keet stoof het sneeuw op onze bedden. Als we wakker werden stonden de ijsbloemen op de vele kleine ruitjes die het lange gebouw rijk was. Wij kinderen vonden het leuk om onze adem naar de ruitjes te blazen. Je zag na uitademing steeds een wolkje, waardoor de ijsbloemen door kristallisatie steeds dikker werden. We kropen dan nog eens lekker onder oude wollen dekens, waarover dat volgende jaar weer een nieuwe deken werd gelegd, die ook bij Teun en zijn moeder was gekocht. Op deze dekens lagen zware koeiendekken van de boeren Willem en Simon Bakker van de Gesterweg, die ze gratis ter beschikking stelden omdat ze ons warmte gunden. Die koeiendekken roken altijd zo lekker, vond ik toen. Teun en Jo, nog mooie gezonde jaren toegewenst door, Jan van Dijk, nu wonend in Westerland, maar toen aan de Sluiskolkkade 1 te Den Oever.
17/03/2012 - 22:28 Ton Bootsman Toen wij nog in Hotel Zomerdijk woonden, werd er boven een nieuw woongedeelte gebouwd. Teun mocht de vloerbedekking (sisaltouw) leggen, wat gespijkerd moest worden. Mijn vader wilde een tukkie gaan doen, net toen Teun was begonnen met spijkeren. "sjongesjonge Teun, kan dat niet wat zachter?" Teun had de oplossing en bond een doekje om de hamer om minder lawaai te maken. Dit verhaal en dat hij met een karretje met spullen achter z'n fiets reed, is mij altijd bijgebleven. Teun en Jo, een lief, mooi en goed stel. Dat ze nog lang mogen leven.
18/03/2012 - 05:28 robin nieuwenhuizen leuk stukje om te lezen,teun en jo waren vroeger onze buren!wij zijn daar later door omstandigheden verhuist!vond het mooi te zien als ik daar jaren later langs reed,dat ze daar nog gelukkig met zijn 2e woonden!leuk stukje geschiedenis!gr
18/03/2012 - 08:46 Tiny Alweer zo,n prachtig verhaal over 2 bekende mensen, dit is heel erg leuk om te lezen/zien vooral zo door gaan Gerard
19/03/2012 - 11:49 Renske Poepjes wat eem mooi verhaal over teun en jo weet nog dat ze trouwden werkte toen daar met heel veel plezier en heb steeds nog contact met ze gehouden als ik in den oever was ging ik nog steeds even bij teun en jo langs
19/03/2012 - 16:20 Dag beste Teun. Wij wensen je een mooie reis binnen de sferen waarin jij geloofde. Jo, veel sterkte toegewenst. Familie Jan van Dijk Westerland
19/03/2012 - 20:57 diana Ik ken dhr. de Ridder al jaren, vroeger damde hij bij mijn opa op de damclub in slootdorp en hij kwam vele jaren als vrijwilliger in Kapellehof. Tot op hoge leeftijd was hij daarmee actief. Nu lees ik dat hij is overleden. Mv. de Ridder heel veel sterkte toegewenst.
20/03/2012 - 08:40 Niesje Elza Baijs Wat een afsluiting van zo'n mooi verhaal en nu.............nu lees ik het bericht van het overlijden van Teun. Lieve Jo ik wens je heel veel kracht, liefde en sterkte toe, met het verlies van je man.
 
outlet
@2012-12-19 17:22:15
 Wow! what an idea ! What a concept ! Beautiful .. Amazing ?
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Algemeen nieuws: